Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidEFSA: ‘Meststoffen en diervoerder belangrijk bron antimicrobiële resistentie’

EFSA: ‘Meststoffen en diervoerder belangrijk bron antimicrobiële resistentie’

Uit nieuw onderzoek van de Europese Autoriteit voor voedselveiligheid (EFSA) blijkt dat meststoffen en diervoeders tot de belangrijkste bronnen van antimicrobiële resistentie (AMR) in de voedselproductie behoren.

Meststoffen van dierlijke oorsprong, irrigatie en water zijn de belangrijkste bronnen van antimicrobiële resistentie (AMR) in plantaardige voeding en/of aquacultuur. In de dierlijke productie zijn de potentiële bronnen voeder, mensen, water, lucht of stof, bodem, wilde dieren, knaagdieren, geleedpotigen en apparatuur, aldus de EFSA.

Voor het eerst hebben EFSA-deskundigen de rol van voedselproducerende omgevingen bij het ontstaan en de verspreiding van AMR beoordeeld. Zij hebben de belangrijkste bronnen van AMR-bacteriën en -genen geïdentificeerd, hoewel met de huidige gegevens niet kan worden gekwantificeerd welke specifieke bijdrage elk van deze bronnen levert aan dit mondiale probleem.

Wetenschappelijke literatuur

De EFSA heeft de resistente bacteriën en genen met de hoogste prioriteit voor de volksgezondheid geïdentificeerd die via de voedselketen kunnen worden overgedragen en heeft de wetenschappelijke literatuur bestudeerd om het voorkomen ervan in die milieubronnen te beschrijven.

EU-actieplan

Maatregelen om het ontstaan en de verspreiding van resistentie in de omgeving van de voedselproductie te beperken, omvatten het terugdringen van de dierlijke microbiële verontreiniging van meststoffen, water en diervoeder, en de toepassing van goede hygiënepraktijken. Deskundigen deden ook aanbevelingen over prioritaire gebieden voor onderzoek die zouden helpen leemten in de gegevens aan te vullen - en zo de risicobeheerders in de EU zouden helpen bij de uitvoering van het EU-actieplan voor één gezondheid tegen AMR.

Download hier het EFSA-rapport

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Pixabay

Bron: EFSA

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top