Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu

Speendiarree Checklist maakt verbeterproces inzichtelijk

Meten is weten: de speendiarree risico checklist geeft verbeterpunten aan.
Meten is weten: de speendiarree risico checklist geeft verbeterpunten aan.
De ‘speendiarree checklist’ maakt het u makkelijk. Via meerkeuzevragen krijgt u inzicht in het verbeterpotentieel op het vlak van kraamstalmanagement, huisvesting, voeding en ziektepreventie. Alle adviezen zijn keurig samengevat in de ‘stalposter’. Doe even een test met 3 van de 21 vragen:

Hoe lang doe jij erover om de biggen te spenen?
Speenstress wordt veroorzaakt door de vele veranderingen rondom het moment van spenen. Het verplaatsen van de biggen moet daarom zo snel mogelijk uitgevoerd worden.

  • de biggen blijven nog enkele dagen ter plaatse in de kraamstal na het spenen.

Hebben jouw gespeend biggen het lekker warm?

Gespeende biggen hebben behoefte aan een temperatuur van 28-32°C tijdens de eerste week afhankelijk van de speenleeftijd. Een specifiek microklimaat (vloerverwarming, rubbermat, onderkruip) of een voldoende hoge ruimtetemperatuur (>30°C tijdens de eerste week) is noodzakelijk.

  • De temperatuur in de biggenbatterij is kort na spenen voldoende hoog (>30-32°C) of voorzien van een specifiek microklimaat.

Wat doe je bij diarreeproblemen?

Bij diarreeproblemen na spenen is het van essentieel belang om de vinger aan de pols te houden door diagnostiek. De oorzaken van speendiarree kunnen door de tijd verschillen en daarom moet af en toe onderzoek gebeuren.

  • Bij problemen voeren we regelmatig diagnostiek uit (mestonderzoek, sectie).

Drie keer afgevinkt? Proficiat: u heeft al 3 van de 21 factoren die speendiarree beïnvloeden goed onder controle. Benieuwd wat de andere factoren zijn? Vraag uw dierenarts naar de checklist of bekijk ze hieronder:

200607-elanco_checklist_nl-hr.pdf (pigbusiness.nl)

EM-NL-21-0023

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top