Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenColumn: Eerlijke vleesprijs voor veehouders via belasting vlees

Column: Eerlijke vleesprijs voor veehouders via belasting vlees

In de column van Reinout Burgers 'Vleestaks, vleesverminderen, veekrimp' wordt een beeld geschetst van een sector die ten onrechte wordt aangevallen en journalisten en wetenschappers die het mis hebben. Een boodschap die de lezers natuurlijk graag horen, maar die helaas zelf vaak een onjuist beeld geeft van zaken.

Zo wordt gesteld dat 'zelfs de Wageningen Universiteit (WUR) tot de conclusie kwam dat een hogere vleesprijs niet leidt tot een lagere consumptie'. De link naar dit 'bewijs' betreft echter niet de WUR maar EY en op dat rapport kwam ook kritiek. In werkelijkheid hebben diverse WUR-wetenschappers juist wel gepleit voor of geschreven over een vleesbelasting of 'true price' inclusief alle milieukosten, omdat dit leidt tot de nodige lagere consumptie van vlees vanwege milieu- en gezondheidsredenen. Louise Fresco, voorzitter van de WUR, voormalig hoofd bij de FAO, is hiervan maar een van de voorbeelden. Ze bepleit een maximum van 10 kg vlees per persoon per jaar, om milieu- en gezondheidsredenen: https://tappcoalition.eu/nieuws/12456/wageningen-university-promotes--protein--pricing-strategies-and-un-agreement-on-food--comparable-with-ippc-and-paris-climate-agreement-.

Een andere misser in het artikel is de veronderstelling dat de meeste mensen binnen de True Animal Protein Price Coalition (TAPP Coalitie) uit zouden zijn op 'de nekslag voor de veehouderij'. Ik weet als directeur van de TAPP Coalitie zeker dat dit onwaar is. Partijen steunen de TAPP Coalitie juist vanwege het genuanceerde verhaal en de ruime steun die de TAPP Coalitie financieel juist wil geven aan veehouders in de vorm van een eerlijke hogere prijs voor vlees, zodat investeringen in milieu en dierenwelzijn mogelijk worden en inkomens kunnen stijgen. In het TAPP Coalitie-rapport 'Samen op weg naar eerlijke beprijzing' wordt dit uitgewerkt: er komt gemiddeld 30.000 euro per jaar per veehouder vrij als consumenten meer gaan betalen voor vlees en de helft hiervan teruggesluisd wordt naar de landbouwsector.

Welke varkens- of pluimveehouder zou dit niet willen beuren? De sector kan uit het verdomhoekje komen door deze helpende hand van TAPP Coalitie op te pakken en samen de crisis te lijf te gaan. Crisis is ook een kans, niet per se een bedreiging. Eerder heb ik mijzelf al ingezet voor een eerlijke melkprijs. Al een paar jaar hebben honderden melkveehouders die leveren aan de Albert Heijn daar nu plezier van omdat ze 3-5 cent per liter melk meer krijgen in ruil voor een aantal duurzaamheids afspraken.

Wel heeft Reinout Burgers het juist dat het EU Rekenkamer-rapport niet direct adviseert om minder vlees te eten om klimaatdoelen te halen. Wel adviseert de Rekenkamer de EU Commissie om net als in andere sectoren het 'polluter pays principle ' toe te passen bij broeikasgasemissies en bij veehouderijpproducten, die zo'n 80 procent van de broeikasgasemissies uit voeding veroorzaken in de EU. En die emissies zijn de afgelopen 10 jaar in de EU niet gedaald maar gegroeid, terwijl we een Parijs Klimaat Akkoord hebben. Er moet dus iets gebeuren. De meeste broeikasgasemissies per kg komen vrij bij rundvlees, daarna varkensvlees en het minst bij kip. Een gevolg van het toepassen van het vervuiler betaalt principe zal er dus wel toe leiden dat met name rund- en varkensvlees wat duurder wordt en het minder gekocht zal worden. In die zin had de Volkskrant dus wel gelijk.

De EU Commissie liet overigens al weten na te gaan hoe dit vervuiler betaalt principe toegepast kan worden, waarbij boeren tegelijk beloond worden voor blijvende CO2 reductie. TAPP Coalitie hoopt dat niet de boeren de heffingen op broeikasgasemissies moeten betalen, maar de consumenten van vlees en zuivel via een verbruiksbelasting per kg. Want hoe oneerlijk zou het zijn als de EU besluit dat alle Europese veehouders heffingen op broeikasgassen moeten betalen, maar dat import vlees onbelast blijft! Rundvlees uit Brazilie veroorzaakt heel wat meer broeikasgassen dan een kg rundvlees uit Nederland en zou juist zwaarder belast moeten worden. De Carbon Border Adjustment Mechanisms die hiervoor bedacht zijn, kunnen niet snel genoeg ingevoerd worden om boeren in Nederland en de EU te beschermen tegen goedkope import uit landen waar er geen klimaatbeleid is of producten veel minder milieuvriendelijk worden geproduceerd. Laten we samenwerken en ons niet tegen elkaar uit laten spelen.

Jeroom Remmers, directeur TAPP Coalitie.

Beeld: Rapport Europese Rekenkamer
Beeld: Rapport Europese Rekenkamer

Tekst: Jeroom Remmers

Beeld: Ellen Meinen

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top