Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidRisico PRRS in deze julimaand iets kleiner

Risico PRRS in deze julimaand iets kleiner

De Gezondheidsdienst voor Dieren (GD) heeft de kaart juli gepubliceerd waarop de PRRS voorspelling voor deze maand is te zien. Alleen het gebied tussen bij Oss en Uden zitten op een ‘heel hoog’ risico niveau. Het risico lijkt door de zomer iets minder groot te zijn.

Volgens de GD heeft de temperatuur een effect op de overleving van het PRRS-virus in de omgeving. Het virus kan bij -20 °C maanden tot jaren overleven, maar is in droog materiaal, bij een temperatuur van 25-27 °C binnen 24 uur geïnactiveerd. Bij hogere temperaturen is de overleving zelfs nog korter. Dat verklaart waarom alleen het gebied Oss en Uden nog een heel hoog risico is. De gebieden rondom Venray en Eindhoven zijn van ‘heel hoog’ naar ‘hoog’ verschoven; evenals het gebied rondom Hardenberg en Ommen.

Met PRRS-kaart kunnen varkenshouders beter het risico inschatten van een eventuele PRRS-uitbraak of verspreiding, alert zijn en strikter hun biosecuritymaatregelen uitvoeren. De PRRS-kaart zal de waakzaamheid van varkenshouders moeten vergroten en op die manier zorgen dat er minder uitbraken komen. In juni sprak onder POV al uit om Nederland in 2050 PRRS vrij te maken.

PRRS-plan

Het is de sector alles gelegen om PRRS uit Nederland te verwijderen, zoals destijds met Aujeszky. Daarom sprak POV-voorzitter Linda Janssen de ambitie ook uit tijdens het 30 jaar PRRS-symposium van GD om in 2050 Nederland PRRS-vrij te maken en kwam met een plan van aanpak. Volgens haar is het draagvlak voor het PRRS-plan, maar is de financiering nog niet helemaal rond. Onderdeel van dat plan is een nulmeting. Waar staat de sector nu en vandaaruit kan gekeken worden naar de ontwikkelingen en of bepaalde maatregelen effect sorteren. De bedoeling is dat nog dit jaar de nulmeting wordt uitgevoerd.

Voorlopersgroep

Via de GD PRRS-kaart is in ieder geval nu al direct inzicht te krijgen in de mate van risico en kan er, naast de eerder genoemde weersomstandigheden, ook gekekene worden of bepaalde maatregelen een effect hebben. Overigens moet de nulmeting in 2022 leiden tot het opstarten van een voorlopersgroep met daarna een brede uitrol van het PRRS-plan ,waarbij het streven is dat in 2025 alle varkenshouders zicht hebben op de PRRS-status van hun bedrijf dan wel bedrijven en actief met PRRS bezig zijn. De aanwezigheid van PRRS zorgt niet alleen voor financiële nadelen, maar ook op het gebied van dierenwelzijn en gezondheid . Zo zorgt PRRS dat er meer antibiotica gebruik wordt. Vermindering van PRRS-uitbraken betekent dus minder antibioticagebruik.

Kans van slagen

Een aspect van het PRRS-plan is ook de ontwikkeling van een benchmark dat vergelijkbaar is met de stoplichtsystematiek bij het terugdringen van het antibioticagebruik. Varkenshouderijbedrijven worden ingedeeld op basis van hun PRRS-status. De PRRS-aanpak heeft naar de mening van Janssen alleen kans van slagen met positief gemotiveerde mensen en wanneer iedereen in de varkenssector er de schouders onder zet.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: GD

Bron: GD

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top