Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesBelgen eten meer varkensvlees

Belgen eten meer varkensvlees

De consumptie van varkensvlees is in 2020 met 2,8 procent gestegen. Na een daling in 2019 is de consumptie per hoofd van de bevolking nu weer terug op het niveau van 2018. Omgerekend betekent dit dat de Belgen in 2020 zeven kilo meer varkensvlees hebben gegeten dan in 2019. Varkensvlees staat met 51,8 procent op de eerste plaats als het meest geconsumeerde vlees in België. Dat meldt Statbel.

In 2020 steeg de totale netto-vleesproductie in België met 2,8 procent. Daarmee is de productie terug op het niveau van 2018. Deze stijging is grotendeels terug te voeren op de stijging met 5,8 procent van de netto-productie van varkensvlees ten opzichte van 2019.

Cijfermatige stijging

Deze stijging van de netto-productie, komt deels voor rekening van stijging van de vleesimport met 4,0 procent en een exportdaling met 0,1 procent. Per saldo heeft dit geleid tot een cijfermatige stijging van de vleesconsumptie met zeven kilogram karkasgewicht per jaar en per hoofd van de bevolking. Daarbij stelt Statbel, het Belgische CBS, dat deze schijnbare consumptie overeen komt met de hoeveelheid vlees die in een bepaald jaar op de markt beschikbaar is in verhouding tot het aantal inwoners. Het betreft niet de werkelijke gemiddelde vleesconsumptie per inwoner.

Vleesimport

De Belgische vleesimport steeg in 2020 met 4,0 procent aanzienlijk. Zo nam de invoer van varkensvlees toe met 3,6 procent, gevogelte 3,2 procent, paardenvlees met 10,4 procent en slachtrestproducten met 16,0 procent. De invoer van vlees van andere diersoorten daalde. Zo daalde de import van rundvlees met 6,7 procent. Daar stond ook een daling van de export tegenover met 14,7 procent. Per saldo betekent dit een stijging van de Belgische rundvleesconsumptie met 1,0 kilogram per hoofd van de bevolking.

Varkensvlees meest geconsumeerd

In 2020 blijft varkensvlees met 51,8 procent op de eerste plaats staan als het meest geconsumeerde vlees in België. Kippenvlees volgt met 18,7 procent op de tweede plek en rundvlees volgt met 18,6 procent op plek drie.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: Statbel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top