Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidVoorzichtig starten met voeren van vers graan

Voorzichtig starten met voeren van vers graan

Granen die direct op een bedrijf aan de varkens worden gevoerd moeten netjes geoogst worden.
Granen die direct op een bedrijf aan de varkens worden gevoerd moeten netjes geoogst worden. Beeld: Pigbusiness
Graan van de oogst 2021 moet eerst goed afsterven voor het geschikt is om aan de varkens te voeren. Het Duitse blad Schweinezucht und Schweinemast waarschuwt nadrukkelijk om het graan minimaal vier weken in de opslag te laten zitten en voorzichtig te starten met het voeren ervan.

Elk jaar gaat het weer mis. Het voeren van de nieuwe oogst granen te snel na het maaien ervan leidt tot 20-30 procent lagere voeropname. Bij de zeugen kan het leiden tot extra uitval onder de biggen door afwijkend gedrag.

In gedorst graan verlopen in de korrel tot enkele weken na de oogst nog enzymatische processen die uiteindelijk leiden tot een beter voor de diervoeding geschikt product. Water wordt omgezet, terwijl eiwit en zetmeel een verouderingsproces doormaken. Het is dus zinvol dat proces af te wachten. In Duitsland waar men vaker dan hier eigen granen voert, wordt soms vanwege tekort aan opslagcapaciteit toch eerder gestart. Het toevoegen van zuur aan de granen kan daarbij de negatieve affecten verminderen.

Als gestart wordt met het voeren van de verse granen is het tevens zaak om de overgang geleidelijk te laten verlopen. Anders kunnen opnieuw problemen optreden met de voeropname en de gezondheid van dieren, de biggen voorop. Ook vanuit de mengvoerindustrie is de periode rond de overgang van de oude naar de nieuwe oogst granen bekend als een periode die veel aandacht vraagt.

Een ander aandachtspunt bij het voeren van eigen granen is de hoeveelheid mycotoxinen (gifstoffen van schimmels). Zeker in een gelegerd gewas of een gewas dat lang op het veld heeft gestaan onder wisselende weersomstandigheden kan dit percentage snel oplopen. Zeker biggen reageren negatief op de aanwezigheid van deze stoffen in het voer. Het goed schonen van het graan levert een sterke vermindering op.

Tekst: Henk Wassink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top