Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingSmaakstoffen toevoegen leidt tot betere prestaties

Versterking voeraroma verbetert voeropname

Smaakstoffen toevoegen leidt tot betere prestaties

Goede resultaten bij de biggen dankzij smaakstoffen aan het voer.
Goede resultaten bij de biggen dankzij smaakstoffen aan het voer. Beeld: Pigbusiness
Het toevoegen van smaak- of lokstoffen aan het varkensvoer leidt tot hogere voeropname bij drachtige en zogende zeugen. En daarmee tot een beter resultaat bij het spenen van de biggen.

In een Chinees onderzoek is gekeken naar de effecten van het toevoegen van smaak- en lokstoffen aan voer voor drachtige en zogende zeugen. Men onderzocht daarbij de mogelijke effecten op de reproductie en de darmgezondheid. Immers, een goede voeropname heeft een positieve invloed op de darmflora.

Bekend is dat de darmflora van de zeug tijdens de dracht verandert. Deze verandering heeft ook invloed op de zich in de baarmoeder bevindende biggen en later, via de biest, op de pas geboren biggen. Een goede voeropname door de zeug, en het daarmee behouden van een goede darmflora, is om die reden noodzakelijk. In de proeven werd, vanaf dag 90 van de dracht tot dag 25 van het zogen, een smaakstof f toegevoegd. Het ging daarbij om 1 gram per kilogram voer van een op melk gebaseerde smaakstof.

In het onderzoek bleek dat smaakbevordering van het voer daadwerkelijk leidt tot een significant hogere voeropname, circa 0,3 kilo per dag, door de zeug tijdens deze periode en tot betere speenresultaten (plus 1 kilo per big) bij de biggen.

Opvallend was tevens dat de samenstelling van de darmflora van de zeugen veel minder negatief werd beïnvloed door de in die periode normaal optredende energietekorten. Het aandeel positieve bacteriën bleef significant hoger dan in de controlegroep die minder voer opnam.

Tekst: Henk Wassink

Bron: www.sciencedirect.com

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top