Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktDuitse varkenshouders roepen groothandel en restaurateurs op voor meer promotie Duits varkensvlees

Duitse varkenshouders roepen groothandel en restaurateurs op voor meer promotie Duits varkensvlees

De Duitse groothandel, restaurateurs en cateraars moeten veel meer het Duits varkensvlees promoten. Dit om de grote voorraden varkensvlees in de vriescellen te doen slinken. Volgens ISN kunnen deze alleen afnemen door een hogere consumptie.

De internationale exportrestricties als gevolg van de AVP uitbraken in combinatie met de coronacrisis zorgen voor een crisis op de Duitse varkensvleesmarkt. De prijzen voor slachtvarkens en biggen liggen op een dramatisch laag niveau, tegelijk zijn de kosten sterk gestegen, vooral de voerkosten. Volgens de Interessegemeinschaft van Duitse varkenshouders (ISN) heeft het verlies op elke big en elk verkocht varken inmiddels een catastrofale dimensie bereikt. Tegelijkertijd is het aanbod van slachtvarkens in Duitsland even laag als in 2007. Elke dag dat deze fase voortduurt, worden varkenshouders gedwongen het bijltje erbij neer te gooien en storten hele structuren in, waarschuwt de Duitse belangenorganisatie van varkenshouders ISN.

Export

Grootste probleem vormt de stilgevallen export van Duits varkensvlees. In 2019 ging van de 5 miljoen ton in Duitsland geproduceerd varkensvlees ongeveer 37 procent naar de levensmiddelenhandel, 28 procent was bestemd voor consumptie buitenshuis en 35 procent werd over de landsgrenzen afgezet. Als gevolg van de coronacrises en de AVP zijn deze verhoudingen aanzienlijk verschoven. Zo kwam de consumptie buitenshuis vrijwel tot stilstand als gevolg van corona. Deze herstelt zich met de opening van kantines en restaurants. En nu de evenementen weer op grotere schaal plaatsvinden, moeten daar weer meer worsten worden gegeten. Door de AVP is de uitvoer nog steeds erg beperkt. Derde landen zijn grotendeels verdwenen en de concurrentie op de Europese markt is enorm. De uitbreiding van de varkensstapel in andere EU-lidstaten, zoals Spanje, speelt daarbij ook een rol. ISN-directeur Dr. Torsten Staack. „De logische conclusie is dat de Duitse varkenshouders zich meer op de Duitse markt moeten richten.”

Voorraden

Ondanks het lagere aanbod aan vleesvarkens liggen de varkensvleesvoorraden op een hoog niveau. De voorraden in de koelhuizen zijn momenteel 24 procent hoger ten opzichte van 2020 en maar liefst 47 procent hoger ten opzichte van 2019. ISN onderstreept dat hierin verandering moet komen, zodat de prijzen voor biggen en mestvarkens eindelijk weer omhoog gaan. In de ogen van ISN is er maar één oplossing: verkoop, verkoop en nog eens verkoop van Duits varkensvlees en daartoe behoren bijbehorende verkoopbevorderende reclamecampagnes.

Eisen

ISN roept alle betrokken partijen op voorrang te geven aan Duits varkensvlees en meer reclamecampagnes (ook in de groothandel en de horeca) voor Duits varkensvlees. De supermarktketens prefereren al Duits varkensvlees. In de groothandel signaleert ISN vaak een heel ander beeld. „Hier lijken normen slechts een ondergeschikte rol te spelen en is de lage prijs de beslissende factor. Hoe kan het anders dat bijvoorbeeld vlees uit Chili of andere landen, met weinig transparante producentennormen, tegen de laagste prijzen wordt aangeboden”, zo bekritiseert de ISN-directeur Staack. Staack: „Het gaat er niet om onze markt af te sluiten. Momenteel heerst op de Duitse varkensmarkt een noodtoestand omdat de verkoop terugloopt. Het is dan ook niet meer dan terecht dat wij ons concentreren op een belangrijk potentieel voor de Duitse varkenshouders, namelijk de groothandel met inbegrip van de consumptie buitenshuis. Deze kans om de markt te ontlasten mag niet voorbijgaan.”

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Guus Queisen

Bron: ISN

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top