Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenGreenpeace eist halvering Duitse veestapel vóór 2035

Greenpeace eist halvering Duitse veestapel vóór 2035

Binnen 15 jaar moet de Duitse veestapel worden gehalveerd. Dat stelt Greenpeace-Duitsland. Volgens Greenpeace is de totale impact op het klimaat van de productie van dierlijk voedsel ruim drie keer zo groot dan uit publicaties van de Duitse regering blijkt. Kleinere varkensbedrijven, die op een aangepaste, diervriendelijke en duurzame wijze hun varkens houden, beuren, als het aan Greenpeace ligt een hogere prijs voor hun varkensvlees.

Het Duits ministerie van Landbouw onderschat systematisch de uitstoot van broeikasgassen bij de productie van vlees en zuivelproducten in Duitsland. Volgens Greenpeace publiceert het ministerie regelmatig alleen de directe emissies van de veehouderij en laat de indirecte emissies van broeikasgassen, die bijvoorbeeld vrijkomen bij de teelt van diervoeders, buiten beschouwing. Volgens een eigen analyse is de totale impact op het klimaat van de productie van dierlijk voedsel ruim drie keer zo groot, namelijk 120 miljoen ton kooldioxide-equivalenten per jaar. In een toelichting stelt Greenpeace dat het klimaat niet is te beschermen met rekentrucs. „De Duitse veehouderij is de olifant in de kamer waar de Duitse regering veel te lang omheen heeft gedraaid als het gaat om klimaatbescherming," zegt Greenpeace-landbouwexpert Lasse van Aken. „Om de emissiedoelstellingen van de klimaatbeschermingswet te halen moet vóór 2035 het aantal dieren in de Duitse landbouw halveren.

Slachthuis van Europa

In een toelichting stelt Greenpeace verder dat Duitsland in de laatste decennia is uitgegroeid tot het slachthuis van Europa. Dit ten koste van de boeren en de arbeiders in de slachthuizen, en omdat de milieuschade wordt geëxternaliseerd, worden steeds meer goedkope vlees- en zuivelproducten geëxporteerd. Toch moeten steeds meer kleine en middelgrote veehouderijen het opgeven. Door de capaciteitsuitbreiding is namelijk niet alleen de uitstoot van broeikasgassen toegenomen, maar ook de afhankelijkheid van de wereldmarkt. Greenpeace verwijst daarbij naar de actuele situatie in de varkenshouderij. Varkenshouders ondervinden momenteel de verwoestende gevolgen van de prijsschommelingen als gevolg van de AVP en corona.

Steun voor kleinere varkensbedrijven

Volgens Greenpeace moet Duitsland zijn boerenbedrijven beschermen tegen een ruïneuze prijzenoorlog met goedkoop vlees. „De herstructurering van de sector is in volle gang. De federale regering heeft nog steeds de kans om het vorm te geven," aldus Van Aken. „Daarvoor dienen zeer goede voorstellen die op tafel liggen nu in de praktijk worden gebracht, zodat kleinschalige varkenshouderijen die op een aangepaste, diervriendelijke en duurzame wijze hun varkens houden deze tegen een hogere prijs kunnen aanbieden.”

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: Greenpeace

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top