Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBuitenlandBritse bedrijven: tekort aan CO2 dreigt en belemmert industriële processsen

Britse bedrijven kunnen onvoldoende CO2 krijgen

Slachterijen kunnen dieren niet bedwelmen

De houdbaarheid van vlees komt in het gedrang door de beperkte beschikbaarheid van CO2-ijs.
De houdbaarheid van vlees komt in het gedrang door de beperkte beschikbaarheid van CO2-ijs.
Omdat kunstmestproducent CF Industries twee Britse fabrieken heeft stilgelegd, ontstaat in dat land een tekort aan CO2 dat als bijproduct ontstaat bij de productie. Deze CO2 wordt ingezet in andere industriële processen. De Britse voedselindustrie wordt geraakt door dit besluit.

Tot de stillegging van de kunstmestproductie is besloten vanwege de hoge gasprijzen in Europa. Kunstmestproductie vraagt een hoge inzet van energie waardoor energieprijzen een grote impact hebben op de rentabiliteit ervan. Bij de productie van kunstmest wordt veel CO2 opgevangen die op tal van andere plaatsen wordt ingezet. Zo wordt CO2 gebruikt om dieren in het slachthuis te bedwelmen, bij het vacuüm verpakken van producten en voor het maken van droogijs.

Het CO2-tekort treft diepvriesproducten direct. Onlinesupermarkt Ocado stopt de levering daarvan omdat er geen droogijs meer is. Ook de vleesverwerkende industrie waarschuwt al. CO2 wordt vooral gebruikt voor het bedwelmen van varkens en kippen. De levering van rundvlees en lamsvlees minder geraakt worden. Omdat het gas ook bij het verpakken gebruikt wordt, kunnen vleessoorten tot circa en week minder lang houdbaar worden.

Twee weken voorraad

De voedselindustrie heeft de Engels regering opgeroepen om CO2 te gaan subsidiëren, omdat de vleesverwerkende industrie dreigt vast te lopen. Volgens Nick Allen van de Britse Vereniging van Vleesverwerkers heeft de varkenshouderij nog voor twee weken voorraad. Daarna is zij op buffers aangewezen. De pluimveehouderij durft niet verder dan 24 uur vooruit te kijken.

Ook de frisdrankindustrie heeft voor het maken van prik behoefte aan CO2. Volgens de branchevereniging van frisdrankbedrijven kijkt deze sector naar alternatieve bronnen van CO2. De Engels minister van Economische Zaken Kwasi Kwarteng had al een spoedberaad met toezichthouder Ofgem, elektriciteits- en gasbedrijf National Grid, nutsbedrijf Centrica en leverancier EDF over de hoge gasprijzen.

Brexit

De Britse voedselindustrie had de laatste tijd al moeite om de schappen in supermarkten te vullen en voldoende aan andere klanten, zoals fastfoodrestaurants, te leveren. Dat had te maken met personeelstekorten, deels veroorzaakt door de Brexit, waardoor veel Europese werknemers het Verenigd Koninkrijk verlieten. Ook de coronapandemie speelde mee, vooral door de quarantaine van mensen die met een coronapatiënt contact hadden.

Tekst: Henk Wassink

Beeld: Ellen Meinen

Bron: www.nu.nl

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top