Lidl Duitsland gaat extra reclame maken voor Duits varkensvlees

De prijssituatie voor Duitse zeugen- en vleesvarkenshouders is rampzalig. Veel varkensbedrijven in Duitsland worden in hun voortbestaan bedreigd. ISN-directeur Dr. Torsten Staack: „ Gezien de steeds dramatischer slechte financiële situatie van de varkenshouders, zijn korte termijn verkoopimpulsen dringend nodig als noodmaatregel. Vraag en aanbod bepalen de prijs en er is een probleem met de vraag. Dit is dus waar we moeten beginnen in de huidige verkoopcrisis. Dat klinkt in eerste instantie paradoxaal, maar pas als de hoge voorraden koelhuizen er niet meer zijn, zal de markt versoepelen als het levend aanbod blijft afnemen. Het doel is nu om bedrijven op korte termijn te helpen met onconventionele maatregelen, zodat ze niet de handdoek in de ring gooien vanwege de prijscrisis.” Het is volgens Staack ook cruciaal dat alle verkoopkanalen voor Duits vlees ten volle worden benut. Andere retailers en vooral groothandels moeten dus snel volgen.
Meer afzet
Dat de afzet omhoog moet, waren alle deelnemers het vorige week op de afdelingsvergadering van het Bondsministerie van Landbouw mee eens. Zelfs in de aanloop naar de branchebijeenkomst had bijvoorbeeld de ISN al opgeroepen tot massale reclamecampagnes om de verkoop van Duits varkensvlees in de voedselhandel te promoten en de voedselhandel niet te berispen of zelfs te voorkomen met politieke uitspraken.
Snelle hulp aan varkenshouders
Direct na de branchebijeenkomst maakten Aldi Nord en Aldi Süd bekend dat ze de komende weken de verkoop van varkensvlees gaan ondersteunen met extra varkensvleespromotieartikelen van Duitse origine. Nu geeft ook Lidl aan de boeren te steunen in de vorm van extra varkensvleescampagnes. De retailer legt in een persbericht uit dat het doel is om snel hulp te bieden bij het terugdringen van het huidige overaanbod aan varkens in de Duitse landbouw. Daarnaast betaalt Lidl zijn leveranciers prijzen die hoger zijn dan de varkensprijsnotering.
Lidl wil Duitse landbouw versterken
Bovendien zet het bedrijf zich in voor de Duitse landbouw: de varkensvleescampagnes zijn een belangrijke stap in de langetermijnstrategie van Lidl om de Duitse landbouw permanent te versterken. Met uitzondering van de internationale specialiteiten, koopt de retailer voor zijn huismerkassortiment volledig varkensvlees uit Duitsland. Daarnaast steunde de Schwarz Group eind vorig jaar varkenshouders die deelnemen aan het dierenwelzijnsinitiatief met een speciale betaling van 50 miljoen euro. Voor de toekomstige levensvatbaarheid van de Duitse landbouw is volgens Lidl echter een dialoog met alle industriële deelnemers en politici noodzakelijk.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Wikimedia
Bronnen: Lidl, ISN