Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Voergroep Zuid logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Voergroep Zuid
Voergroep ZuidDiergezondheid“Splitsuckling bij meer dan de helft van de tomen”

“Splitsuckling bij meer dan de helft van de tomen”

Hoe zorg je ervoor dat je biggen voldoende biest binnenkrijgen bij een groeiend aantal levend geboren biggen?

Het verkrijgen van voldoende biest voor de big is zeer belangrijk. Biggen die voldoende biest binnenkrijgen groeien namelijk harder in de zoogperiode en hebben minder gezondheidsproblemen, ook na het spenen!
Het verkrijgen van voldoende biest voor de big is zeer belangrijk. Biggen die voldoende biest binnenkrijgen groeien namelijk harder in de zoogperiode en hebben minder gezondheidsproblemen, ook na het spenen! Beeld: Voergroep Zuid
De afgelopen jaren is er een duidelijke stijgende trend in het aantal geboren biggen. Toch presteren bedrijven het om een dalende uitval en betere speenkwaliteit te realiseren. Met behulp van een database met 25.000 zeugen maken zeugenspecialisten René Lemmens en Frank van de Pas praktische analyses over hoe deze bedrijven dit voor elkaar krijgen. In een reeks blogs nemen Frank en René ons mee met de bevindingen die zij doen. Vandaag als eerste: Een goede biestverdeling. Hoe zorg je ervoor dat je biggen voldoende biest binnenkrijgen bij een groeiend aantal levend geboren biggen?

De toomgroottes nemen toe, zo worden in ruim dertig procent van de tomen twintig of meer biggen geboren. Dat brengt uiteraard ook uitdagingen met zich mee. Bijvoorbeeld in de biestverdeling. Frank: “Een zeug heeft namelijk gemiddeld vier kilogram biest ter beschikking. Aangezien een big behoefte heeft aan 250 gram biest, beschikt de zeug dus over voldoende biest voor zestien biggen.”

Het verkrijgen van voldoende biest voor de big is zeer belangrijk. Biggen die voldoende biest binnenkrijgen groeien namelijk harder in de zoogperiode en hebben minder gezondheidsproblemen, ook na het spenen!

Splitsuckling

Bij meer dan zestig procent van de tomen worden meer dan 15 biggen levend geboren. “Aangezien het functionele aantal spenen bij werpen rond de 15 ligt, raden wij aan om Splitsuckling toe te passen vanaf de zestiende geboren big.” Aldus René.

In de praktijk adviseren we om de eerste vijf geboren biggen aan te strepen. Zodra de zeug klaar is met werpen, en ze heeft meer dan vijftien biggen, altijd Splitsuckling toepassen! De eerder aangestreepte biggen (of de meest vol gedronken biggen) worden afgezonderd in een warm kratje. Na 2 uur wissel je deze biggen met andere vol gedronken biggen en na weer 2 uur maak je een pleegzeug.

Op deze manier verdeel je de biest op een goede en gelijke manier onder de biggen, zelfs wanneer de toomgrootte toeneemt. Wil je meer weten over goed biestmanagement, op de hoogte gehouden worden van studiedagen of wil je meer weten over de bevindingen die René en Frank gedaan hebben door analyses uit de database? Aan de hand van presentaties, foto’s en filmmateriaal komen René en Frank graag langs om hun visie te delen met jou, je studieclub of personeel!

Neem contact op met: René Lemmens (rene.lemmens@voergroepzuid.nl) of Frank van de Pas (Frank.vd.pas@voergroepzuid.nl)

Beeld: Voergroep Zuid

Bron: Voergroep Zuid

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Coöperatie Voergroep Zuid
Voergroep Zuid is al ruim 127 jaar een vooruitstrevende, coöperatieve voerleverancier. Vanuit onze vier voerfabrieken leveren wij hoogwaardig voer en grondstoffen tegen een eerlijke prijs. Daarnaast geven wij onze klanten praktisch advies op het boerenerf. Hierbij hechten wij veel waarde aan een goede samenwerking met andere kennispartners en erfbetreders.

Samen ondersteunen wij varkenshouders optimaal bij het efficiënt en duurzaam produceren van biggen, fokgelten en vleesvarkens. Zo verdienen wij geld voor boeren in plaats van aan boeren.
Lees hier meer over...
  • Onze zeugenaanpak
  • Onze biggenaanpak
  • Onze vleesvarkensaanpak
  • Onze Brijvoeraanpak
  • Vitamine Hy.D
  • StalVitaal
  • Boeren met LEF
  • De Relax-aanpak
Volg onze social media:
  • Volg ons op Facebook
  • Volg ons op LinkedIn
  • Volg ons op Youtube
  • Volg ons op Instagram
Contactpersoon
  • Fons van Katwijk

    Fons van Katwijk

    Manager varkensteam

    06 249 034 33

    fons.v.katwijk@voergroepzuid.nl

  • Twan de Groot

    Twan de Groot

    Klimaatspecialist

    06 295 361 83

    twan.d.groot@voergroepzuid.nl

  • Bas Philipse

    Bas Philipse

    Manager Nutritie & Innovatie

    06 412 632 48

    bas.philipse@voergroepzuid.nl

  • Bart Hoeben

    Bart Hoeben

    Nutritionist zeugen biggen

    06 215 991 89

    bart.hoeben@voergroepzuid.nl

  • Ronald van Kol

    Ronald van Kol

    Nutritionist vleesvarkens

    06 515 059 39

    ronald.v.kol@voergroepzuid.nl

Bekijk hier ons hele team!
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top