Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenDuitsland: 60% zeugenhouders en 40% vleesvarkenshouders stopt

Duitsland: 60% zeugenhouders en 40% vleesvarkenshouders stopt

In de komende tien jaar wil 60 procent van de Duitse zeugenhouders en 40 procent van de vleesvarkenshouders stoppen. Dit blijkt uit een enquete door de ISN onder varkenshouders. De ISN betitelt deze cijfers als alarmerend, maar volgens de ISN is de realiteit waarschijnlijk nog erger en vallen de daadwerkelijke stopperspercentages nog hoger uit door het groot aantal kleinere bedrijven en door de steeds nijpender financiële situatie van de varkenshouders. De belangrijkste redenen om te stoppen die varkenshouders aangeven zijn: een stortvloed van voorschriften, een gebrek aan perspectief en een gebrek aan (politieke) steun.

In de komende tien jaar wil 60 procent van de Duitse zeugenhouders en 40 procent van de vleesvarkenshouders stoppen. Bij circa een zesde van de geënquêteerde varkensbedrijven is het stoppen zeer concreet en is met de afbouw reeds gestart of start dit binnen twee. Vooral kleinere varkensbedrijven zijn van plan hun varkenstak binnen de komende twee tot vijf jaar af te stoten. Procentueel de meeste stoppers bevinden zich in Zuid-Duitsland. Ruim 70 procent van de zeugenhouders en 55 procent van de varkenshouders in het zuiden zeggen van plan te zijn om binnen tien jaar hun varkenstak te beëindigen. Doordat veel zeugenhouders en varkensmesters stoppen, zullen naar verwachting de komende tien jaar 25 tot 30 procent minder zeugen en mestvarkens in Duitsland worden gehouden.

Alarmerend beeld

Volgens ISN geven de cijfers een alarmerend beeld. Echter ze vreest dat de realiteit nog erger zal zijn en de gepresenteerde stopperspercentages waarschijnlijk nog hoger gaan uitvallen. Daarbij verwijst de organisatie naar het feit dat de bedrijven die aan de enquête hebben deelgenomen gemiddeld 463 zeugen of 2017 vleesvarkens tellen. Daarmee zijn deze aanzienlijk groter dan het gemiddelde van alle Duitse bedrijven met 252 zeugen of 940 vleesvarkens. Zoals uit een verdere analyse van de cijfers blijkt, besluiten vooral de kleinere bedrijven te stoppen. Ook moet er rekening mee worden gehouden dat de financiële situatie van de varkenshouders de laatste weken nog nijpender is geworden. Als de enquête nu zou worden gehouden zouden, volgens de ISN, nog meer agrariërs aangeven te zullen stoppen met hun varkensbedrijf.

Omvang

De enquêteresultaten tonen dat hoe kleiner het bedrijf hoe groter het percentage te willen stoppen. Op bedrijven met maximaal 150 zeugen is 80 procent van plan te stoppen. Hiervan 36,5 procent binnen twee jaar en 35 procent binnen vijf jaar. In de grootteklasse van 600 zeugen en meer stelt 63,3 procent de zeugentak te willen blijven behouden. Een soortgelijke situatie is te zien bij de Duitse vleesvarkenshouders. Daar geeft 56,1 procent van de bedrijven met minder dan 800 mestplaatsen te willen stoppen. Bij bedrijven met meer dan 2.800 plaatst ligt dat cijfer aanzienlijk lager: 25,9 procent.

Weinig uitbreidingsplannen

De Duitse zeugen- en de vleesvarkenshouders hebben nauwelijks uitbreidingsplannen. Slechts 6,3 procent van de zeugenhouders en 7,9 procent van de varkensmesters verklaren dat zij investeringsplannen hebben voor de komende tien jaar. Ook hier betreft het meestal de grotere bedrijven. Zeugenhouders plannen vooral investeringen in de inseminatie- en kraamafdeling. Deze investeringen zijn veelal een gevolg van de aangescherpte dierenwelzijnseisen. ISN verwacht dat veel zeugenhouders zullen stoppen aan het einde van de overgangsperiode.

Reden

De belangrijkste redenen om de varkenstak op te geven zijn: een stortvloed van voorschriften, een gebrek aan vooruitzichten en planningszekerheid, en een gebrek aan politieke steun. De optelsom hiervan mat de varkenshouders af. Zowel zeugenhouders als vleesvarkenshouders (85 procent) noemt dit als de belangrijkste reden voor hun voornemen om de sector te verlaten. Maar vooral het gebrek aan planningszekerheid, het gebrek aan politieke steun en de sociale stemming drukken zwaar op de varkenshouders. Economische redenen zijn in vergelijking met de enquêtes van 2018 iets belangrijker geworden en bevinden zich in het midden van de antwoorden.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ruth van Schriek Agrio Archief

Bron: ISN

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top