Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenOormerken zorgen voor ergenis bij Sabine Grobbink tijdens laden van zeugen

'Gewoon een slachtblik indoen bij twijfel en niet bekeuren'

Oormerken zorgen voor ergenis bij Sabine Grobbink tijdens laden van zeugen

Op de rechterfoto was het UBN-nummer zichtbaar. Deze is vanwege de privacy weggehaald.
Op de rechterfoto was het UBN-nummer zichtbaar. Deze is vanwege de privacy weggehaald.
Het laden van slachtzeugen zorgt voor irritatie bij varkenshoudster Sabine Grobbink uit Barger-Compascuum (DR). Omdat oude en nieuwe oornummers slecht te onderscheiden zijn van elkaar, kost het volgens haar meer tijd om te bekijken of het een oud of nieuw nummer is, dan het opladen van de dieren zelf. Handelaren bevestigen dat beeld.

Zeugen die na 31 december 2018 worden toegevoegd aan de zeugenstapel mogen alleen nog gemerkt worden met een gebruiksmerk dat is erkend door het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Bij deze varkens is het daarna niet meer toegestaan om bij afvoer naar het slachthuis een derde oormerk (slachtblik) te gebruiken. Een nieuw gebruiksmerk dat voorzien is van een UBN-nummer, maakt het slachtblik overbodig.

Op grond van de regelgeving ter bescherming van dierenwelzijn (artikel 2.7 Besluit diergeneeskundigen) is het toegestaan om twee ingrepen in het kader van identificatie en registratie (I&R ) aan te brengen. Zeugen, gelten en beren die uiteindelijk naar de slacht gingen, hadden op basis van de huidige regelgeving al twee merken. Daar kwam op het einde van de rit dan nog een extra slachtblik bij. Die situatie veranderde per 1 januari 2019.

Laden kost meer tijd

Sabine Grobbink uit Barger-Compascuum (DR) noemt de gedachte achter de maatregel, het aantal ingrepen verminderen, goed. „Maar omdat de oude en nieuwe nummers allebei wit zijn, kost het bekijken of het een oud of nieuw nummer is meer tijd dan het opladen van de dieren zelf", vertelt de varkenshouder met 800 zeugen en plaats voor 4.000 speenbiggen.

De oude nummers moeten een slachtblik krijgen en nieuwe mogen dat niet. Daar wordt bij de slachterij op gecontroleerd en het transportbedrijf kan vervolgens bekeurd worden als zaken ontbreken. „De nieuwe nummers zijn ruw en er hecht gemakkelijk vuil aan. De nummer zijn licht bedrukt en moeilijker te lezen. Omdat ze ook heel slap zijn gaan ze krullen. Een zeug heeft een nummer wat aan zowel de buiten- als binnenkant is te lezen. Wanneer het nummer aan de buitenkant vies is, probeer ik via de binnenkant het nummer te lezen. Maar als het oormerk dan gekruld is, kun je nog niets zien en moet je dus de zeug bij de oren pakken. Ik hoor dat best veel boeren dit probleem erkennen. We zijn nu veel tijd kwijt met deze regel."

Grobbink pleit voor een simpele oplossing: „Gewoon alle zeugen een slachtblik indoen bij twijfel en niet bekeuren. Ik kan geen nieuwe gladde nummers kopen. Dit zijn de enige goedgekeurde door het ministerie van LNV en de slachterij."

'Geen verbetering dierenwelzijn'

Handelaren bevestigen het beeld van Grobbink. „In de praktijk worden vaak de oude nummers uit het oor geknipt wat het voor dierenwelzijn juist niet beter maakt. Ook zijn de slachterijen er nog niet heel goed op ingespeeld door het aantal bliklozen aan het einde van de slachtlijn", zegt een handelaar.

Stelling

De redactie van Pig Business is benieuwd of u ook dezelfde ervaring heeft als Grobbink. Stem daarom op onze nieuwe stelling 'De nieuwe zeugennummers zijn momenteel niet beter voor het dierenwelzijn'.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Sabine Grobbink

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top