Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidFamilievarken wil snel de boer op gaan

Concept in afrondingsfase van ontwikkeling

Familievarken wil snel de boer op gaan

Het Familievarken is klaar om impact te gaan maken. Na anderhalf jaar van experimenteren in de proefstal in Boekel (NB) zit de ontwikkeling in de afrondingsfase. Aan één van de twee doelstellingen is voldaan: het verminderen van stress bij de varkens door aandacht voor dierenwelzijn. Aan de andere wordt nog hard gewerkt: de ammoniakuitstoot reduceren tot nul.

Een belangrijke onderzoeksvraag die het Familievarken wil beantwoorden, is hoe je stress kan wegnemen door de varkens bijvoorbeeld in families te laten leven. Vervolgens is de vraag of ze daardoor minder vatbaar zijn voor ziektes en of de groei beter is. Sijpkens merkt tot nu toe van wel: „We kunnen de staarten eraan laten, dus dat betekent dat we geen last hebben van bijters. Je ziet de varkens kwispelen en dat geeft mij een goed gevoel, want het couperen van staarten is een maatschappelijk vraagstuk. Het kunnen wroeten en de stalinrichting laten dus zien dat er geen stressmomenten zijn en dat is een belangrijke doelstelling voor ons. Daardoor kan de uitval bij alle groepen varkens (zeugen, biggen, vleesvarkens) laag zijn. Ook zorgt het voor een goede daggroei bij de vleesvarkens. In sommige groepen zat deze boven 900 gram.” Exacte cijfers wil de directeur en oprichter nog niet benoemen, omdat het een ‘proefstal’ is. „We mogen daarom de varkens nog niet beoordelen op productieresultaten."

Sijkpens verwacht in 2022 of 2023 de ontwikkelingsfase af te kunnen ronden. Hij verwacht dan niet meteen grote animo van boeren. „'Laat het eerst maar eens zien', is een veelgehoord argument. En dat is terecht. Omdat onze stal modulair is, ontwikkelen we een instapmodel. Daarbij kunnen nieuwe boeren eerst één module uit onze proefstal bouwen en later meerdere. Met het hele bedrijf overstappen natuurlijk ook. Maar we snappen dat de varkenshouder zegt ‘ik wil het eerst wel eens zien’. Daarom moeten we ook zeker weten dat het concept goed werkt. Uiteindelijk is de volgende uitdaging dat je de bouw van één of twee boerderijen in het verschiet hebt, waarbij je alle punten uit de proefstal bij elkaar komen. Maar zo ver is het nog niet."

Interesse retail

Naast de ontwikkeling in de stal zelf, zijn er ook gesprekken met supermarkten. De afzet ziet Sijpkens niet als een uitdaging. „Er is veel interesse. Dat komt doordat we een interessant product hebben waarmee we impact willen maken. Dat bevestigt ook de retail.” Het concept wil zich niet alleen op Nederland richten. „Onze markt is in feite Nederland en de landen om ons heen. We streven een concept na waarbij we kwaliteit voor de dieren toevoegen zonder extra kosten te hoeven maken. Onze stal mag qua bouwkosten niet duurder zijn dan een reguliere stal als we kijken naar de investering per zeug of vleesvarken. Ook in de kostprijs van het vlees moet het terugkomen. Als je veel beweegruimte kan toevoegen, geen staarten hoeft te couperen en varkenshouders op een goede voerwinst uit kunnen komen, dan is dat interessant voor retailers. Als je kijkt naar de ‘kritische’ consument dan wil die aandacht voor dierenwelzijn, een lage CO2-footprint en zo laag mogelijke ammoniakuitstoot. Wij denken ver in die oplossingen te zijn en daar is dan enthousiasme voor vanuit de retail.”

Over het Familievarken

De proefstal huisvest in totaal 48 zeugen en ziet er niet alledaags uit. Het is zeshoekig (hexagonaal) en kent vijf groepen waar telkens vier zeugen werpen. Om het dierenwelzijn te verbeteren, wordt ingezet op het natuurlijke gedrag van een varken. Op een dikke laag zand kunnen de varkens wroeten. Het voer wordt over de zandbodem in het hok heen uitgestrooid, om zo het natuurlijke wroetgedrag te stimuleren. Het Familievarken is synoniem voor hoe de dieren leven. Het uitgangspunt is namelijk dat de vier zeugen in een groep werpen op het zand, net als in een vrijloopkraamhok. Na vijf weken worden de biggen ‘gespeend’. De zeugen gaan dan naar de zeugenstal. De biggen van de vier zeugen blijven in de groep bij elkaar tot aan de slacht.

Lees het hele verhaal dit weekend in Stal en Akker, de regionale agrarische nieuwssite voor Zuid-Nederland. Ontvangt u de regiokrant nog niet? Klik hier om een gratis proefnummer aan te vragen en hier om abonnee te worden.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Het Familievarken

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Stal-en-Akker.nl logo
Landbouwnieuws uit Limburg, Brabant en Zeeland over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top