Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesBiologische varkens van Odin krijgen meer rust voorafgaand aan slacht

Biologische varkens van Odin krijgen meer rust voorafgaand aan slacht

Naturverbund is per 11 oktober de nieuwe slachterij en verwerker van het biologische varkensvlees van Foodcoop Odin. De Duitse slachterij is vlak over de grens bij Venlo gevestigd. De varkenshouders brengen hun eigen varkens ’s avonds naar de slachterij zodat de dieren eerst een nacht tot rust kunnen komen. Dit heeft als bijeffect dat de smaak van het vlees beter is, vindt Odin.

„Eén van onze idealen is een gezonde keten van dier tot bord. Dat willen we natuurlijk ook voor ons varkensvlees”, zegt Odin directeur Merle Koomans van den Dries. „Naturverbund heeft precies de juiste kleinschaligheid voor ons. Ze werken met vaste medewerkers en slachten alleen vee uit de biologische en natuurlijke veehouderij, terwijl grotere bedrijven vaak met oproepkrachten werken en ook dieren slachten uit de gangbare veehouderij."

„Daarnaast werkt Naturverbund ambachtelijk en gaan ze zeer zorgvuldig om met dieren. Mooi is daarbij dat ze heel transparant zijn over hun werkwijze en de herkomst van hun dieren. Afnemers kunnen makkelijk op bezoek komen en het hele proces volgen. Dit soort zaken vinden wij, zeker voor een slachterij, erg belangrijk. Daarnaast is hun vlees van zeer hoogwaardige kwaliteit.”

Vaste boeren, vaste medewerkers

De varkenshouders brengen hun eigen varkens ’s avonds naar de slachterij zodat de dieren eerst een nacht tot rust kunnen komen. Volgens Odin heeft dit als bijeffect dat de smaak van het vlees beter is. Verder werkt het bedrijf met een vaste groep boeren uit de regio. Minstens 85 procent van de varkens is binnen 50 kilometer van de slachterij grootgebracht. De tijd dat dieren onderweg zijn naar de slachterij is daardoor maximaal 2 uur en meestal minder.

Ook begeleiden de mensen van Naturverbund de boeren bij het varkenshouden. Hierbij wordt er extra gelet op diergezondheid, voedingskwaliteit en dat het voer van de eigen boerderij komt of uit de regio. Alle handelingen die horen bij het slachten en verwerken van het vlees van één dier worden uitgevoerd door dezelfde medewerkers.

Traject

Merle Koomans van den Dries: „We hebben een lang en zorgvuldig traject doorlopen waarbij we verschillende slachterijen bezochten die we op diverse onderdelen beoordeeld hebben, voordat we op Naturverbund uitkwamen. De werkwijze en de goed bij ons passende schaalgrootte van een slachterij als Naturverbund is in Nederland op dit moment nog niet te vinden. De prijs van ons biologische varkensvlees zal hierdoor omhooggaan, maar we denken dat onze klanten dit graag over hebben voor vlees dat op zo’n zorgvuldige manier geproduceerd wordt.”

Assortiment

Ongeveer 40 producten uit het huidige vleeswaren- en varkensvleesassortiment van Odin komen voortaan onder de naam Naturverbund in de schappen van Odin winkels en andere biologische speciaalzaken. Ook introduceert Odin een paar nieuwe producten, zoals Neurenburgerworstjes, schnitzel en boerenleverworst. De biologische kip-, Demeterrundvlees- en duurzame visproducten blijven gewoon door de huidige leveranciers geleverd worden.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Odin

Bron: Odin

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top