Koeien en varkens hebben microplastics in hun bloed

De zogenaamde micropalstics beginnen volgens milieudeskundigen een zorg te worden waar aandacht voor nodig is. De wereld blijkt vol te zitten met microplastics. Uit jaren van onderzoek blijkt dat er bijna geen plek op aarde waar het nog niet is aangetroffen. Het zit in bier, honing, vissen, de menselijke placenta en in de ontlasting van baby’s. „We weten al dat honderden andere dieren ook microplastics in hun lijf hebben. Maar bij koeien en varkens, was het nog niet eerder ontdekt”, vertelt Heather Leslie aan het AD.
Landbouwhuisdieren
De microplastics in de landbouwdieren waren volgens de onderzoekster zeer moeilijk te meten en het waren bijzonder kleine hoeveelheden. Maar de superkleine plasticdeeltjes zaten onmiskenbaar in het bloed. Dit is tot dusverre niet eerder aangetoond, zegt de onderzoekster die haar bevindingen donderdag presenteerde op een congres over microplastics in Amsterdam. Dit is volgens Leslie het eerste signaal dat landbouwdieren niet zijn gespaard.
Hoe die superkleine deeltjes in het bloed van de koeien en varkens terecht zijn komen, weet Leslie niet. Waarschijnlijk is het niet zo dat de dieren grotere stukken plastic hebben opgegeten, want uit eerder onderzoek heeft mijn kunnen vaststellen dat grote stukken plastic niet door de darmen of pens worden afgebroken en in de mest terechtkomen. Om in het bloed te komen, moeten de plasticdeeltje bijzonder klein zijn.
Schadelijkheid plastic deeltjes
Of de plasticdeeltjes in het bloed schadelijk zijn, is volgens Leslie nog een grote vraag en om daar achter te komen, is meer onderzoek voor nodig is. „Als je de risico’s wil beoordelen, moet je eerst weten wat de werkelijke blootstelling is en hoe giftig dat is. Zitten we boven de waardes die nog veilig en verantwoord zijn, dan moeten we er iets mee.” Wel komt ui onderzoek naar muizen naar voren dat als men muizen blootstelt aan hoge doseringen microplastics, ze allergische reacties krijgen. Het vermoeden bestaat dat hoge doseringen plasticdeeltjes ook mensen ziek maken en logischerwijs ook landbouwhuisdieren. Het stapelt zich op in organen; de longen, darmen, hersenen of lever. Het immuunsysteem wil het plastic afbreken, maar dat kan niet. Dat zorgt voor chronische ontstekingen, die tal van ziekten kunnen veroorzaken.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Chesapeake Bay Program
Bronnen: AD, Vrije Universiteit Amsterdam