Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenBuitenland120 biggen gehuisvest in de proefstal DigiSchwein-project

120 biggen gehuisvest in de proefstal DigiSchwein-project

Opfokbiggen worden digitaal gevolgd

In het DigiSchwein-project worden zo veel mogelijk data verzameld om tot een duurzame varkenshouderij te komen.
In het DigiSchwein-project worden zo veel mogelijk data verzameld om tot een duurzame varkenshouderij te komen. Beeld: Pigbusiness
Voor het eerst zijn 120, op vier weken gespeende, biggen opgelegd in de digitale proefstal in Wehnen van de Nedersaksische Landbouwkamer (LWK). Deze opleg is onderdeel van het gezamenlijke DigiSchwein-project, dat wordt gefinancierd door het federale ministerie van Voedsel en Landbouw (BMEL), nadat de Duitse Bondsdag een motie daartoe heeft aangenomen.

De dieren zullen ongeveer 5,5 week in de nieuwe biggenopfok blijven, waarna ze, op circa 25 kg lichaamsgewicht, naar het speciaal ingerichte DigiSchwein-mestcompartiment gaan. In die speciale vleesvarkensafdelingen loopt nu al een tweede ronde. Het gaat om de ontwikkeling van een diervriendelijke en duurzame varkenshouderij, aldus dr. Marc-Alexander Lieboldt, die coördinator van het DigiSchwein-project is.

Boven elk hok hangt een sensorunit die het stalklimaat tot in detail in de gaten houdt. Naast de temperatuur en vochtigheid wordt ook de lichtintensiteit en de concentratie van kooldioxine en ammoniak gevolgd.
Tevens zijn twee drinkstations uitgerust met sensoren om de wateropname van elke individuele big te meten. Daarbij wordt elke big apart geïdentificeerd en tegelijkertijd het lichaamsgewicht van het dier bepaald met behulp van 3D-camera's.

In de proef gaat het om ongecoupeerde biggen. Om staartbijten te voorkomen vallen in elk hok vier keer per dag luzernekorrels uit een buis op een plastic mat. In eerste instantie geeft dat een schrikreactie, maar de nieuwsgierigheid wint het al snel en zijn de biggen druk met snuffelen en opvreten.

Tekst: Henk Wassink

Bron: www.susonline.de

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top