Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenDLV-Advies: 'Varkenshouders verwachten 25 tot 50 procent minder bedrijven'

DLV-Advies: 'Varkenshouders verwachten 25 tot 50 procent minder bedrijven'

Tussen 25 tot 50 procent van de varkensbedrijven zal in de toekomst verdwijnen. Vooral bedrijven zonder enige vorm van opvolging zullen stoppen. Dat is de verwachting van een groep ondernemers van tien varkenshouderijen uit Noord- en Oost-Nederland tijdens een bijeenkomst van DLV-advies, die onlangs werd gehouden op het bedrijf Varkenshoff van de familie Noordman te Lemelerveld. DLV-advies wilde van de varkenshouders weten hoe zij denken dat de varkenshouderij eruit in de toekomst, wat hetzelfde blijft en welke veranderingen er te verwachten zijn.

De bijeenkomst werd gehouden met een gevarieerde groep ondernemers die in grote lijnen representatief zijn voor de sector. Dus zowel gezinsbedrijven, bedrijven met meerdere locaties, bedrijven met neventak, wel of niet deelnemend aan concepten, zowel zeugen- als vleesvarkensbedrijven en variatie in leeftijd. „We hebben helaas geen glazen bol maar door met elkaar op een open en eerlijke manier ervaringen en verwachtingen uit te wisselen, kunnen we bespreken wat we wel en niet verwachten in de toekomst en welke adviezen daarbij gewenst zijn”, aldus gespreksleider Marco Hol, adviseur bij DLV Advies.

Overnemen bestaande bedrijven

Alle deelnemers op de bijeenkomst zijn er volgens DLV-advies wel van overtuigd dat het aantal bedrijven zal dalen. Wel zullen er meer ondernemers komen met meerdere locaties. Uitbreiden en op eigen locatie groeien is echter steeds moeilijker. Het zal dus vooral neerkomen op het overnemen van bestaande bedrijven. De hiermee samengaande ‘licence to produce’ (vergunningen) wordt dan ook als een grote bedreiging gezien. Hier verwacht men in de toekomst weinig versoepelingen. Doorlooptijden voor vergunningen, de bureaucratie, maatschappelijke druk; dit alles zal naar verwachting toenemen.

Minder varkens

Ook het aantal varkens zal aanzienlijk dalen, zo verwacht de groep varkenshouders. Aantallen zijn echter heel moeilijk in te schatten. Discussie is er hierbij ook over de zelfvoorzieningsgraad van Nederland met de vraag: Blijven we ook produceren voor export of houdt dat op? Over het werken in concepten wordt ook verschillend gedacht. Sommigen denken dat alles ‘van boven’ in concepten opgelegd zal worden en anderen denken juist weer van niet.

Over het imago van de varkenshouderij zijn de deelnemers wel vrij eenduidig; dit staat nu onder druk maar zal over enkele jaren niet meer zo op de voorgrond staan. Hierbij is samenwerking in de gehele keten van groot belang. Er dient in de toekomst meer samenwerking te zijn, wat nu nog veel te veel versnipperd is. Dit punt komt over de gehele sessie verschillende keren terug.

Automatisering en robotisering

Een gevolg van automatisering is volgens DLV-advies onder meer het hebben van veel data. Deze data kunnen worden gebruikt voor de vooruitgang in de kwaliteit van de zeugenstapel, bijvoorbeeld bij het doorfokken van de beste zeugen. Maar de data zal ook steeds belangrijker worden om ‘verantwoording’ af te leggen over de producten, dit in de vorm van bewijslast en borging. Daarnaast vonden vooral de grote varkenshouderijen dat we veel te veel data zomaar weggeven en ook hier dient er in de toekomst meer samenwerking in de gehele keten gezocht te worden. De varkenshouders op de bijeenkomst denken wel dat robotisering tot minder personeel leidt, hierdoor wordt in de toekomst personeel niet als een probleem gezien. Daarnaast is het aantrekken van personeel vooraf afhankelijk van de ondernemer zelf. Hoe goed ben je voor je personeel en zijn ze tevreden.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Ruth van Schriek

Bron: DLV-Advies

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top