Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktBritten laten varkens in Nederland en Ierland verwerken

Britten laten varkens in Nederland en Ierland verwerken

Het aanhoudende personeelstekort in het Verenigd Koninkrijk dwingt vleesverwerkende bedrijven om niet-levende varkens naar de Europese Unie over te brengen slacht en verwerking. Het vlees moeten de Britten vervolgens weer opnieuw invoeren. Dat melden de BBC en Financial Times.

Door de coronacrisis, exportproblemen en een lagere vraag naar varkensvlees vanuit China kampt het Verenigd Koninkrijk al een tijdje met een overschot aan varkens. Alleen kunnen de slachthuizen het overaanbod niet meer verwerken. Mede door het tekort aan gekwalificeerd personeel, want er zijn naar schatting 10.000 tot 12.000 openstaande vacatures ofwel in tekort van 15 procent in de Britse vleessector.

Hoeveel varkens onbekend

Heel wat vleesproducenten vervoeren nu hun varkenskarkassen naar Ierland en Nederland om ze daar verder uit te snijden en te verwerken. Vervolgens keert het vlees terug voor binnenlandse consumptie. Dat verlicht de problematiek, maar heeft als belangrijke consequentie dat het vlees niet langer als 'Brits varkensvlees' in de winkelrekken mag liggen. Om hoeveel varkens het gaat, is nog onduidelijk. Eveneens is niet bekend hoeveel varkens er in Nederland geslacht worden. Wel is bekend dat inmiddels meer dan tienduizend varkens geruimd zijn.

Hoge extra kosten

De ingreep heeft ook financiële gevolgen. Om de bijkomende transportkosten en douaneformaliteiten te bekostigen, moeten de producenten 1.700 euro per vrachtwagen neertellen. Dat omvat ook de kosten van Brexit-douanevereisten, zoals een exportgezondheidscertificaat voor elke export en import. Om het nijpende personeelstekort in eigen land te verhelpen, breidde de overheid de visumregeling voor seizoenarbeiders uit. 800 werkkrachten krijgen de toelating om zes maanden te werken in het Verenigd Koninkrijk. De sectorfederatie noemt dat een druppel op een hete plaat. Het duurt volgens de British Meat Processors Association 18 maanden of langer om deze mensen op te leiden.

Geen lang termijn oplossing

De Britse regering beloofde ook de koude opslag voor karkassen te financieren, terwijl de Britse Landbouw- en Tuinbouwontwikkelingsraad een ruimingsplan heeft gelanceerd, waarbij een fabriek geschikt wordt gemaakt om de varkens te doden en vervolgens te koelen. Maar boeren hebben de maatregel bekritiseerd als zijnde niet genoeg of biedt geen oplossing voor de lange termijn, waardoor ze zich zorgen maken over de levering van een aantal populaire kerstproducten, zoals varkens in dekens.

Deze hele situatie voorkomen kunnen worden als de regering eerder had ingegrepen. Hoewel het in oktober aangekondigde pakket maatregelen zeer welkom was, hebben we nog geen enkel voordeel gezien en zelfs als de maatregelen werken zoals bedoeld, is het zal enige tijd duren voordat enige betekenisvolle impact op landbouwbedrijven wordt waargenomen.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bronnen: BBC, Financial Times

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top