Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
HIPRA logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over HIPRA
  • Contact
HIPRADiergezondheidBiestcheck project geeft inzicht in kritische factoren biestmanagement

Biestcheck project geeft inzicht in kritische factoren biestmanagement

HIPRA heeft dit jaar samen met de Noaberbig groep en de betrokken bedrijfsdierenartsen de kritische factoren rondom biestmanagement onder de loep genomen. Het Noaberbig project is gestart op initiatief van Dierenartsenpraktijk De Oosthof om een regionale aanpak van PRRS van de grond te krijgen door varkenshouders meer met elkaar te laten samenwerken. In 2020 lag de focus op biosecurity, gezondheidsmonitoring en de invloed van de PRRS-status van uitstromende biggen op technische en economische resultaten. Dit jaar werd gekeken naar biestopname en kraamstalmanagement. Maternale immuniteit is immers cruciaal voor de bescherming van biggen tegen vroege infecties, waaronder PRRS.

Om inzicht te krijgen in de biestopname werd op ieder bedrijf een HIPRA BiestCheck uitgevoerd. Daarnaast werd aan de deelnemers gevraagd om een aantal gegevens te registreren, zoals worpnummer, aantal levend geboren biggen, aantal functionele spenen, werpduur, grootte van de big bij de geboorte en tijdstip van overleggen. In een enquête werd in detail gevraagd hoe varkenshouders omgaan met het overleggen van biggen. Deze informatie werd gekoppeld aan de biestcheck uitslag van in totaal 536 bloedmonsters - verdeeld over 8 bedrijven en 106 tomen - en geanalyseerd door HIPRAstats (een data-analyse service binnen HIPRA, bedoeld om gegevens uit de veehouderij te analyseren en om te zetten naar praktijkgerichte informatie). Welke van de bekende risicofactoren rond biestopname waren nu werkelijk belangrijk op deze praktijkbedrijven? In een reeks van drie kennisartikelen bespreken we de belangrijkste bevindingen.

Hipra BiestCheck

De HIPRA BiestCheck is gebaseerd op een vergelijking van de hoeveelheid vlekziekte antilichamen (“titer”) van biggen ten opzichte van de zeug. Een big die voldoende biest heeft opgenomen, bereikt naar verwachting een titerhoogte die hoger of gelijk is aan 90% van de titerhoogte van de zeug. De hoeveelheid bloedmonsters die genomen moeten worden hangt af van de bedrijfsgrootte. Op 7 dagen na werpen wordt op elk bedrijf bij minimaal 10 zeugen en 3 gemiddeld ontwikkelde biggen per zeug bloed getapt. Op bedrijven met >500 en >1000 zeugen adviseren we om respectievelijk 15 en 25 zeugen en de bijbehorende biggen in het onderzoek op te nemen. Bij het Noaberbig biestproject zijn per bedrijf 10 tot 20 tomen bemonsterd. Op enkele bedrijven was het de gewoonte om relatief veel biggen te overleggen. Op deze bedrijven werden extra biggen per toom bemonsterd (4 à 6) om de vergelijking te maken tussen biggen die bij de eigen zeug bleven liggen en biggen die overlegd waren.

Op het uitslagformulier (zie figuur 1) worden enerzijds de individuele vlekziektetiters en anderzijds de verhouding tussen biggen- en zeugentiter weergegeven. Door middel van de kleurcode is in één oogopslag duidelijke welke biggen een voldoende, middelmatige of onvoldoende biestopname hebben gehad. Doordat de resultaten worden gekoppeld aan de zeugidentificatie inclusief het worpnummer, kan achteraf ook extra aandacht besteed worden aan de mogelijke risicofactoren bij specifieke (groepen) zeugen of tomen die een suboptimale biestopname laten zien.

Figuur 1. Biestcheck uitslagformulier. Kleurcodes laten in één oogopslag zien welke biggen een voldoende, middelmatige of onvoldoende biestopname hebben gehad.
Figuur 1. Biestcheck uitslagformulier. Kleurcodes laten in één oogopslag zien welke biggen een voldoende, middelmatige of onvoldoende biestopname hebben gehad.

Op basis van alle biggenresultaten wordt er met behulp van een statistisch model een biestscore berekend. Deze biestscore varieert tussen 25 en 100 en maakt benchmarking van bedrijven mogelijk. Hoe hoger het getal, hoe beter de score voor de biestopname op het bedrijf.

Dit waren de biestscores op de Noaberbig bedrijven:

Hoewel alle Noaberbig bedrijven bovengemiddeld scoren, zijn er toch duidelijke verschillen te zien. De biestscore varieert van 65 tot 84. Op basis van de geregistreerde gegevens en enquêtes zijn verschillende factoren geanalyseerd, die mogelijk hebben bijgedragen aan de verschillen.
Het overzicht in de tabel laat de verschillende factoren zien, die van invloed zijn op de biestscore. In de volgende kennisartikelen geven wij u meer inzicht in deze kritische factoren bij biestmanagement.

Wilt u graag de biestopname op uw bedrijf in kaart brengen? Vraag een HIPRA BiestCheck aan via uw bedrijfsdierenarts of neem contact op met één van onze varkensdierenartsen; Maartje Wilhelm +31 6 8264 5058, Josine Beek +31 6 8299 1395, Linda Peeters +31 6 1431 0007, Denise Meijer + 31 6 8215 8554 of Theo Vercammen + 31 6 3024 9632.

Tekst: Josine Beek

Beeld: Hipra

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Over HIPRA
Aandacht voor diergezondheid & welzijn

HIPRA is een veterinair farmaceutisch bedrijf wat zich toelegt op onderzoek, productie en het op de markt brengen van innovatieve en onderscheidende producten voor diergezondheid. Met name op het gebied van vaccinproductie behoort HIPRA, door haar jarenlange kennis en ervaring, bij de wereldtop van farmaceutische bedrijven voor de veterinaire sector.

Bij HIPRA vertrouwen we op ervaring, technologie en de roeping om producten en diensten aan te bieden van de hoogste kwaliteit, waarmee we de gezondheid van dieren op bedrijven kunnen verbeteren. Deze producten hebben allemaal gemeen dat ze passende oplossingen bieden en een toegevoegde waarde zijn voor veterinaire professionals.
Lees verder
Video's
  • Naaldloos vaccineren
  • PRRS onder controle
  • Immunisatie PPRS
  • Monitoring PRRS
  • Biosecurity
  • Introductie gelten
Contactpersonen HIPRA
  • Josine Beek

    Josine Beek

    Technical Services Manager

    06 8299 1395

    josine.beek@hipra.com

  • Eric van Esch

    Eric van Esch

    Technical Services Manager

    06 1431 0007

    eric.vanesch@hipra.com

  • Loes Kateman

    Loes Kateman

    Technical Services Manager

    06 1356 2197

    loes.kateman@hipra.com

  • Pim Peters

    Pim Peters

    Species Technician

    06 8215 8554

    pim.peters@hipra.com

  • Frank Bekkers

    Frank Bekkers

    National Sales Manager

    06 5152 0043

    frank.bekkers@hipra.com

  • Luuk Ferwerda

    Luuk Ferwerda

    Accountmanager

    06 5894 9126

    luuk.ferwerda@hipra.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top