Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenInnovatieve voertechniek wint Het Beste idee van Varkensland 2021

Innovatieve voertechniek wint Het Beste idee van Varkensland 2021

De winnaar van de Het Beste Idee van Varkensland zijn Coen en Marlijn van Gorp, Dalen (DR) met hun idee ‘Koken voor Blije Varkens’. De jury was onder de indruk dat door het koken van granen het dierwelzijn door darmgezondheid verbetert (minder staartbijten), maar ook de uitstoot van ammoniak en geur vermindert. De publieksprijs werd gewonnen door Ralf Theelen, Neerkant (NB) met de brandklep in de luchtwasser die grote stalbranden kan voorkomen.

Tijdens de online finale op donderdagavond 9 december maakte de voorzitter van de vakjury Karien Koenders de winnaar bekend. Met hun originele voertechniek hebben varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp uit het Drentse Dalen een oplossing voor twee grote uitdagingen: behoud van krulstaarten en minder uitstoot van stikstof en fosfaat. Met hun ‘koken voor blije varkens’ bieden ze het varken speciaal bereide voeding dat rust geeft in de darmen. Dat zorgt voor minder bijtgedrag en goede opname van fosfaten en mineralen waardoor niet of nauwelijks ammoniak en geur wordt uitgestoten.

Karien Koenders: „Alle inzendingen vonden we als jury zeer gevarieerd en buitengewoon interessant. Maar we hebben dit voerconcept als meest innovatieve idee gekwalificeerd, omdat hierin veel aspecten aan de orde komen op gebieden waar de varkenshouderij een uitdaging heeft. Het draagt bij aan het verlagen van de milieu-impact, een beter stalklimaat, beter dierenwelzijn en efficiënt benutten van voeding. Het idee bevat mooie aspecten waar de hele sector van kan leren. De varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp hebben ook laten zien dat het werkt op hun vermeerderingsbedrijf met 2300 zeugen.”

Lange staarten minder milieu-impact

Varkenshouders Coen en Marlijn van Gorp hebben namelijk een oplossing voor twee van de grootste uitdagingen van de varkenshouderij: behouden van lange staarten en milieu-impact verminderen door te 'koken voor blije varkens'. Coen en Marlijn vinden dat de huidige manier van voer produceren veel beter kan. Op het vermeerderingsbedrijf met 2.300 zeugen doet hij dit al via een originele voertechniek. Zo heeft Van Gorp een eigen maalmolen ontworpen die de granen breekt zonder dat er wrijving ontstaat. Vervolgens worden de granen twaalf uur lang op circa 60 graden afgebroken. Via dit natuurlijke proces wordt fytinezuur omgezet in fytase voor betere verteerbaarheid.

Marlijn: „Met ons 'koken voor blije varkens' komen de granen en soja beter tot z'n recht in het lichaam van het varken zelf omdat wij de fytase al opwekken in het proces buiten het varken om. Door metingen zijn we erachter gekomen dat we nauwelijks uitstoot van ammoniak en geur hebben. Daarnaast kunnen we bij al onze zeugen en biggen de krulstaart eraan laten want we hebben het bijtgedrag onder controle door betere darmgezondheid en op de big afgestemd afleidingsmateriaal.”

Automatische brandklep

Ralf Theelen kreeg de publieksprijs voor zijn brandklep in de luchtwasser. Deze kan een grote stalbrand voorkomen. De automatische brandklep wordt bovenop de meet-smoorunit in het centraal luchtkanaal gemonteerd boven elke afdeling. Het systeem, dat in zowel nieuwbouw als bestaande stallen kan worden toegepast, bevat een soort van zekering die als smeltsensor dient. Als een luchtstroom van 60 graden door de klep gaat, dan smelt de zekering en valt de klep automatisch dicht en wordt voorkomen dat de brand via de luchtwasser in een andere afdeling overslaat. De jury vond dat dit idee bijdraagt verbeteren van het imago van de sector en veel leed van dieren en varkenshouders kan voorkomen.

Andere genomineerden en hun ideeën

  • Kirsten van Hees en Joost Thijssen met hun preventieve test om inzicht in darmgezondheid te krijgen.
  • Marrit van Engen met haar idee om met behulp van sliertjes de luchtstroom in de stal te visualiseren.
  • Eelco van de Hoef, Wilko Hendriks, Rikjan Schuttevaar met hun hokverrijking Happy Feeder i.c.m. Agrumix Wroetstimulans.
  • Studententeam van Aeres Barneveld, Yuverta Boxtel en Faculteit Diergeneeskunde van Universiteit Utrecht met hun onderhuidse chip met gps-tracking als vervanging van oormerk.

De prijs die de winnaar van de titel Het Beste Idee Van Varkensland krijgt, bestaat uit kennis, ervaring en ondersteuning om het idee tot verdere realisatie te brengen. Voor de overige finalisten stelt de organisatie tevens innovatie vouchers beschikbaar.

Kijk hier de uitzending en de verschillende ‘pitches' terug

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: HBIVVL

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top