Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktSterke afname Duitse zeugen zorgt mogelijk voor hogere prijzen medio 2022

Sterke afname Duitse zeugen zorgt mogelijk voor hogere prijzen medio 2022

Begin dit jaar daalt het aantal zeugen in Duitsland fors. Waarschijnlijk met een percentage van dubbele cijfers. Dit leidt medio dit jaar tot een aanzienlijk lager aanbod van varkensvlees wat mogelijk gaat zorgen voor stijgende prijzen van biggen en vleesvarkens.

Sinds het begin van de coronapandemie kampt ook de Duitse varkensmarkt continu met problemen. De AVP uitbraak in de zomer 2020 langs de grens met Polen versterkte deze negatieve ontwikkeling. Het Duitse vakblad Fleischwirtschaft signaleert ook een dalende binnenlandse vraag naar varkensvlees terwijl de export van bijproducten naar niet EU-landen steeds stroever verloopt. Het gevolg is dat de Duitse slachters meer varkensvlees op de sterk concurrerende Europese markt moeten afzetten.

Lage prijzen

Het gevolg van deze factoren is dat de vleesvarkenshouders over 2021 gemiddeld slechts 1,37 euro per kilogram geslacht gewicht beurden en zeugenhouders gemiddeld 38 euro per big. Dit is circa 17 procent lager dan in 2020. Tegenover deze zeer lage opbrengstprijzen staan fors gestegen voerprijzen, die nieuwe records aantikken.

Kostendekkende exploitatie

Door deze economische factoren is een kostendekkende exploitatie niet meer mogelijk. Het gevolg is dat veel Duitse varkensbedrijven op de rand van een faillissement staan en/of ‘vrijwillig’ stoppen of reeds zijn gestopt. Zo daalde in mei 2021 het aantal varkens dat in heel Duitsland wordt gehouden met 3,1 procent gedaald tot 24,7 miljoen dieren. De sterkste daling deed zich voor bij de gelten waarvan het aantal met 10,7 procent is gedaald.

Sneller

De ingezette teruggang in de Duitse varkensstapel versnelt zich mogelijk dit jaar. Zo gaan diverse prognoses uit van een procentuele daling van het aantal zeugen begin 2022 met twee cijfers. Dit heeft een direct gevolg op de vleesproductie. Zo zal de Duitse varkensvleesproductie dit jaar circa 4,37 miljoen ton bedragen. In vergelijking met 2021 betekent dit een daling van 7 procent.

Stijgende prijzen

Het dalend aanbod aan varkensvlees kan voor de zeugen- en vleesvarkenshouders de situatie op termijn iets verlichten. In de loop van het jaar zullen de overschotten/voorraden varkensvlees verminderen en zo weer zorgen voor hogere prijzen.

Lagere consumptie

De gemiddelde varkensvleesconsumptie per hoofd van de bevolking daalt in Duitsland al enkele jaren. Fleischwirtschaft verwacht dat deze daling zich dit jaar doorzet tot circa 30 kilogram per jaar. Dit is aanzienlijk lager dan in Nederland. Volgens cijfers van het CBS en WUR bedraagt de gemiddelde varkensvleesconsumptie in Nederland circa 36,7 kilogram. De lagere Duitse consumptie wordt veroorzaakt door een lagere vleesconsumptie in algemene zin. Daarnaast neemt het aantal vegetariërs, veganisten en vooral flexitariërs toe. Verder kiezen Duitse consumenten vaker voor rundvlees en/of gevogelte. De coronapandemie en in het bijzonder de daarmee gepaard gaande stopzetting van grote evenementen hebben deze ontwikkeling versterkt. Zelfs met de verwachte daling blijft varkensvlees veruit het populairste vlees bij de Duitsers.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Guus Queisen

Bron: Fleischwirtschaft

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top