Twee nieuwe wilde zwijnen in Italië besmet met varkenspest
Op 7 januari werd het eerste besmette zwijn in het plaatsje Ovada tussen Genua en Turijn en hemelsbreed zo’n 150 kilometer van de Franse grens bij Grenoble. Die twee nieuwe besmette zwijnen werden op tientallen kilometers van het eerste besmette wilde zwijn gevonden op twee afzonderlijke locaties in Isola del Cantona en Fraconalto. Dat betekent dat de besmettingen ver uit elkaar liggen en dat er rekening mag worden gehouden dat er nog meer zwijnen besmet zijn.
Besmet gebied
De Italiaanse autoriteiten hebben een groot gebied met 114 gemeenten van zo’n 40 bij 40 kilometer tussen Piëmonte, Ligurië en Lombardije in Noordwest-Italië tot besmet gebied verklaard. Men is nu bezig om dit gebied uit te kammen op zoek naar nog meer dode zwijnen. Een taak die door het bergachtig gebied behoorlijk lastig is. Er is ook een jachtverbod ingesteld in deze regio, maar er zal door professionele jagers wel op wilde zwijnen gejaagd worden om de populatie terug te dringen. Waarbij elk gedood dier op AVP wordt onderzocht. Activiteiten als het zoeken van truffels, en recreatie worden verboden, maar bosactiviteiten blijven toegestaan.
Oost-Europees virus
Inmiddels is het duidelijk dat het virustype in Italië type II is. Dit is hetzelfde type dat in Oost-Europa en Polen rondwaart, maar betreft niet hetzelfde virustype (type I) dat al sinds de jaren zeventig endemisch is voor Sardinië. Hoe het AVP virus van Oost-Europa in Italië terecht is gekomen, blijft nog onduidelijk. Maar net als de uitbraak in België is het vermoeden dat die via menselijk handelen en transport is gebeurd.
Importverbod
De uitbraak van AVP heeft een direct gevolg op de export van Italiaanse varkensvleesproducten. Zo hebben Japan, China, Taiwan, Zwitserland en Koeweit direct een importstop afgekondigd. Voor de Italiaanse varkenssector is dit een fikse tegenvaller, want jaarlijks export het land voor 1,7 miljard euro aan varkensvleesproducten, waaronder de bekende parmaham.
Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: Agricultura, ANSA