Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktColumn: Serotonine, positiviteit en deadlinestress

Column

Column: Serotonine, positiviteit en deadlinestress

Jan Vogels in de dekstal, waar de zeugen maximaal zeven dagen vaststaan.
Jan Vogels in de dekstal, waar de zeugen maximaal zeven dagen vaststaan.
Een paar maanden geleden al weer, werd ik gevraagd om als columnist voor Pig Business te schrijven. Uiteraard zei ik ja, maar ik stelde constant het moment van schrijven uit. Niet dat ik geen inspiratie of een schrijversblok had. Er valt immers genoeg te schrijven want de varkenswereld staat op zijn kop en over elk aspect kan ik een boekwerk aan woorden kwijt.

Nee, ik heb een haat-liefdeverhouding met deadlines. De deadlinestress haalt het beste en slechtste in mij naar boven. Chefredacteur Reinout Burgers belde en appte mij tientallen malen. Telkens kwam mijn belofte maar de uitvoering werd wederom uitgesteld. Op dit moment zit ik deze column vlak voor de uiterste deadline dus te schrijven, nadat Reinout mij nog maar eens belde of ik al iets op papier had. Nee dus. Of ja, wel wat krabbels op een kladje dat ik in mijn overall weer was kwijtgeraakt. Nu heb ik nog één uur de tijd om wat op papier te zetten. Altijd laat. Ik laat bewust TE weg, want dat is het eigenlijk nooit, vind ik. En daar zijn anderen het dan wel niet altijd mee eens.

Hoe komt dat nu eigenlijk? Dat er vaak veel op het laatste nippertje nog gedaan moet worden? Blijkbaar heb ik een bepaalde mate van druk (cortisolniveau) nodig om in de juiste actiemodus te komen. Ik zal een voorbeeld geven. Eind vorig jaar moest ik nog voor enkele landbouwvoertuigen een kentekenregistratie aanvragen. Dat heb ik op oudjaarsavond om acht uur ‘s avonds nog moeten doen. Net (niet) klaar voordat enkele vrienden bij ons kwamen borrelen. Het beeld hoe ik als een bezetene snel alle paperassen invul, zou niet misstaan in een ‘slapstick’-film. Maar, als het dan klaar is, komt er een flinke dosis serotonine vrij en smaken die borrels wel extra lekker, kan ik je vertellen!

Nou uhh, zo’n column schrijven stelt toch niks voor, denk ik nu. Zie je wel. Ik ben al bijna halverwege, schat ik zo. Ik schrijf of vertel namelijk graag met een positieve flow en dan gaan dingen sneller. Zo zit ik ook in elkaar. Ik ben graag met positieve dingen bezig. Daar krijg je de juiste energie van. ‘Dat zouden meer mensen moeten doen’, is een bekende quote, maar dit vind ik echt. Tegenwoordig wordt alles bovendien zo negatief benaderd. Vul zelf maar in wat er aan negativiteit op de sector afkomt. De lijst wordt eindeloos. Hoe zorg je ervoor dat je, als je het op de varkenshouderij betrekt, toch positief blijft? Het zit vaak in de kleine dagelijkse dingen. Zoals als je ‘s avonds je rondje door de stal doet en je ziet dat de varkens het naar hun zin hebben. Dan wil je dit het liefst aan iedereen vertellen en laten zien. Trots zijn op je bedrijf en dat vooral ook uitstralen. Dat is goed voor je personeel, de wereld om je heen en niet in de laatste plaats ook voor jezelf! Dat uitstralen van die trots, dat kan je op vele manieren doen, maar vertel erover, laat het zien. Transparant en openhartig zijn wordt namelijk erg gewaardeerd. Als je dat goed doet, nemen consumenten, burgers en zeker ook (toekomstig) personeel dit over. Dat is de ervaring die ik heb. En daar krijg je zelf dan weer nieuwe energie van! Succes met het aanmaken van serotonine! Kijk maar even op onze website hoe ik probeer de mensen een positief beeld over de varkenshouderij mee te geven.

Varkenshouder Jan Vogels is de nieuwe columnist bij Pig Business. Elke maand zal hij een mooie column schrijven die in het vakblad verschijnt, op de plek waar voorheen de column van Johnny Hogenkamp stond.

Vogels heeft in Erp (NB) een varkensbedrijf met 1.150 zeugen en plek voor 7.400 biggen. De vleesvarkens levert hij voor de Duitse markt en de aanfok doet hij zelf. De verzorging van de varkens doet hij met in totaal vier medewerkers. Vogels is een voorloper in de sector als het gaat om communicatie met de burgers. Zo was hij tien jaar geleden één van de initiatiefnemers van Stichting Varkens Vandaag, waarmee hij het imago van de sector wil verbeteren.

Vogels is de opvolger van Johnny Hogenkamp. Hij verkocht eerder dit jaar zijn varkensbedrijf en showroom Farm Focus en besloot daarom om ook te stoppen met zijn columns voor Pig Business en de regionale uitgaven van Agrio. Hogenkamp is nu werkzaam binnen de sector via zijn Farm Collectief, waar hij samen met Fons Hulsman mede-eigenaar van is.

Zit schrijven ook in jouw bloed, naast het varkenshouden? En lijkt het je wat om af en toe een column of blog te schrijven voor Pig Business? Neem dan contact op via redactie@pigbusiness.nl.

Deze column is begin februari verschenen in het vakblad Pig Business en eenmalig gratis te bekijken. De volgende columns van Vogels zijn alleen te lezen voor abonnees op het vakblad Pig Business.

Tekst: Jan Vogels

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer in editie
Blader door deze editie

Column: Geen tegenspraak geduld

Ik ben op Twitter ‘geblocked’. Niet omdat ik beledigend, onfatsoenlijk, te persoonlijk of onbetamelijk was. Nee, ik reageer altijd inhoudelijk en beleefd. Tierende twitteraars moet je benaderen als stampvoetende kinderen.
2022-14Markt1 reactie

CCM voeren wint aan populariteit onder de varkenshouders

Eelco van de Hoef van AgruniekRijnvallei en René Schennink van ABZ Diervoeding zien dat varkenshouders nadenken over het investeren in hamermolens en mengers om zo zelf grondstoffen te malen. Ook Corn Cob Mix (CCM) wint aan populariteit.
2022-14Voerprijzen

'Niet meedoen met Holland Varken is ondenkbaar'

Holland Varken moet zorgen voor meer stabiliteit en afzetzekerheid voor het Nederlandse varken. De sector vraagt zich af waarom het na vier ontwikkelingsjaren nog niet zichtbaar is in de markt. POV en COV willen begin 2023 duidelijkheid bieden.
2022-16Markt
Jurgen van Beers: „Aan iedere sloopklus kleven bepaalde gevaren. Je werkt immers met groot materiaal en je moet ervoor zorgen dat alles op een veilige manier uit elkaar wordt gehaald.”

Varkensstallen worden na een sanering steeds vaker hergebruikt

Steeds meer varkensstallen worden na de sanering hergebruikt. Dat komt doordat steeds vaker relatief nieuwe stallen worden gesloopt. Het materiaal van oudere stallen wordt voor een heel groot deel gerecycled.
2022-110Huisvesting
Grösbrink koos voor een serrestal: ,,Dankzij het lichtdoorlatende dak konden de lampen tot november uit blijven. Varkens zijn schemerdieren. Het lichtdoorlatende dak past perfect bij hun natuurlijk gedrag.''

Xaletto-stal afgestemd op natuurlijk gedrag varkens

Alexander Grösbrink uit het Duitse Gescher-Hochmoorkoos koos voor het nieuwe strostalconcept Xaletto in zijn nieuwe serrestal. Hij zet zijn Duroc-varkens rechtstreeks af naar slagers. „In conventionele stallen produceer ik goedkoper.”
2022-112Stalinrichting

Boerenerf centraal bij Keten Duurzaam Varkensvlees

Het concept Keten Duurzaam Varkensvlees staat voor gezondere varkens en smakelijker vlees. Het wijkt af van andere concepten omdat onderzoek, ontwikkeling en ondersteuning een essentieel conceptonderdeel zijn.
2022-114Markt
Bedrijfsleider Jan Scholten van De Grenshoeve en dierenarts Celine Jurjens, dierenartsenpraktijk De Oosthof, bespreken de resultaten van de biestscore.

‘Betere biestscore betekent hogere overleving en groei’

Voor de pasgeboren big is biest de beste booster tegen infecties en ziekten. In het Biestcheck-project onderzochten Hipra, dierenartspraktijk De Oosthof en varkenshouders welke factoren in kraamstalmanagement invloed hebben op biestopname.
2022-116Diergezondheid

'Slechte communicatie vaak oorzaak misgaan bedrijfsopvolging'

„Begin tijdig met bedrijfsopvolging, communiceer open en transparant en wek als ouders geen valse verwachtingen", stelt bedrijfsadviseur Paul Bosch van Abab. Eke Folkerts van NAJK adviseert om een coach het opvolgingstraject te laten begeleiden.
2022-120Ondernemen

Investeren in brandveiligheid onontkoombaar

Het ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit gaat de regie nemen in de bestrijding van stalbranden. Het betekent dat varkenshouders moeten investeren in brandveiligheid. Welke eisen stellen verzekeraars aan bestaande en nieuwe stallen?
2022-124Politiek en beleid
Doel is dat elke varkenshouder in 2025 actief bezig is met PRRS en dat 75 procent van de gelten en 50 procent van de biggen bij aflevering PRRS-vrij is.

‘Dit plan gaat PRRS-virus uit Nederland verbannen’

PRRS waart al meer dan dertig jaar door Nederland, maar de ketenpartijen verenigd in CoViVa willen het tij nu keren en zorgen dat PRRS over dertig jaar uit Nederland verdwenen is. Daarvoor is het nationale PRRS-plan opgesteld.
2022-128Diergezondheid
Speerpunten voor een goed stalklimaat zijn temperatuur, tocht en luchtkwaliteit. Steeds meer varkenshouders werken met slimme meters en met sensoren om het klimaat in de stal te optimaliseren.

NVWA: Te weinig houvast met open klimaatnormen

In varkensstallen gelden geen harde wettelijke normen voor het stalklimaat. Voor inspecteurs van de NVWA is het lastiger om de regels te handhaven. Het ministerie en de NVWA willen daarom toe naar een nadere invulling van de normen.
2022-132Klimaat
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top