Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenFamilie Bessembinder bouwt nieuwe varkensstal met voerkeuken in Heeten

Familie Bessembinder bouwt nieuwe varkensstal met voerkeuken in Heeten

In de nieuwe varkensstal in Heeten (OV) kwam een eigen voerkeuken waar de familie Bessembinder voortaan zelf het voer voor haar varkens gaat samenstellen uit overblijfselen uit de voedingsindustrie. Het maakt het vlees een stuk duurzamer. De stal, vorige week in gebruik genomen, is ook een stuk duurzamer en diervriendelijker dan het vorige gebouw.

Het bedrijf heeft als doelstelling om vlees veel duurzamer te produceren. Ze gaat daarom voortaan zoveel mogelijk overgebleven voedsel uit levensmiddelenfabrieken gebruiken als voer voor haar eigen varkens, meldt stichting Varkens Vandaag.

Meel

'Producten als maïssmeel, brood, tarwegries en chocoladekoekjes die niet (meer) geschikt zijn voor mensen, krijgen een tweede leven als varkensvoer', schrijft Varkens Vandaag. 'Het beperkt voedselverspilling en de import van granen. Deze reststromen worden in de voerkeuken gemengd met granen zoals tarwe en gerst. Alle grondstoffen worden vervolgens gemalen tot meel. Het mengsel wordt aangevuld met een klein deel kernvoeders die essentiële vitaminen en mineralen bevatten voor een gezonde groei van het varken.'

Het bedrijf werkt volgens het één ster Beter Leven Keurmerk van de Dierenbescherming en is deelnemer aan het Beter voor Varken, Natuur en Boer programma van Albert Heijn. 'De stal biedt extra leefruimte en volop daglicht zodat de dieren een natuurlijk dag- en nachtritme ervaren. Speciaal voor het Beter voor Varken, Natuur en Boer programma krijgen de varkens meer speelmateriaal en wordt met speciale meettechnieken het stalklimaat continu gemonitord. Dit draagt bij aan een gezond en aangenaam stalklimaat voor varken en boer.'

Zonnepanelen

Op het dak van de stal komen zonnepanelen. In combinatie met de al aanwezige panelen is er straks meer dan genoeg elektriciteit om het hele bedrijf zelf van stroom te voorzien. Door te werken met een elektrische CV-ketel draait de varkenshouderij zonder fossiele brandstoffen.

De familie Bessembinder investeerde ook in biodiversiteit om meer leefomgeving te creëren voor dieren, planten, vogels en insecten. Zo legden ze een grote vijver aan op haar erf waar regenwater kan bezinken. Nestkasten en een insectenhotel bevorderen de lokale biodiversiteit en daarnaast realiseren de ondernemers een strook met veldbloemen en kruiden rondom hun erf.

Foto van Guus Daamen
Tekst: Guus Daamen

Als zoon van een fruitteler opgegroeid tussen de appelbomen in Gelderland. Tijdens mijn master Journalistiek aan de Vrije Universiteit in Amsterdam mij verder gespecialiseerd in politiek. Schrijft voor Agrio voornamelijk over Politiek en Beleid. Luistert, vraagt en onderzoekt. Andere passie: sport.

Beeld: Varkens Vandaag

Bron: Varkens Vandaag

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Thema
Dit artikel is onderdeel van het thema:

Maatschappij

De boer en de samenleving worden geschetst als twee werelden die ver van elkaar staan. Hoe kun je een goede dialoog aangaan en onderling begrip creëren tussen boer en burger? Welke kansen zijn er om de verbinding te zoeken met de consument?
20 maart 2023 8 mei 2025
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top