DLV-Advies: ‘Biomassakachel in vijf jaar terugverdiend’

Het laatste kwartaal van 2021 zijn de energieprijzen door het dak gegaan. Eind december piekte de gasprijs op 180 euro per megawattuur. De prijs is inmiddels weer iets gezakt, maar feit is dat de gasprijs vorig jaar acht keer over de kop is gegaan. Dat maakt volgens Pijnenburg dat menige veehouder zich achter de oren begint te krabben en de thermostaat liever een graadje lager zet, waardoor er, zo blijkt het project Slimme Stalmeters, (soms te) zuinig wordt gestookt.
Daarbij komt dat in de winterperiode de CO2-gehaltes en de relatieve vochtigheid nog vaak te hoog zijn. „Dat betekent dat je dus meer moet ventileren - maar dan moet je ook meer stoken. En met de huidige energieprijzen vinden veel boeren dat te duur”, legt Pijnenburg uit. Een kachel gestookt op houtpellets of houtsnippers kan volgens hem uitkomst bieden.
Prijzen, aanbod en rendabiliteit
Pijnenburg: „Gemiddeld genomen zijn houtprijzen veel stabieler dan gasprijzen.” Er is in elk geval ruim voldoende aanbod van met name houtsnippers, waardoor er minder druk staat op de prijs. De varkenshouder moet natuurlijk wel voldoende stookvolume hebben om zo’n systeem rendabel te krijgen. Maar je kunt stellen dat vanaf een jaarverbruik van 10.000 kuub gas houtpellets interessant begint te worden, en vanaf 50.000 kuub gas ben je goedkoper uit met houtsnippers.”
Houtpellets zijn duurder. Voor houtsnippers is echter meer opslagruimte nodig en moet men met een shovel of bobcat laden. Dat kost dagelijks een kwartier tot een half uur arbeid. Voor beide systemen geldt op dit moment een terugverdientijd van zo’n vijf jaar, onder meer afhankelijk van de gas –en biomassaprijs.
Flexibeler dan warmtepomp
Een ander voordeel is dat varkenshouders met biomassa meer kunnen dan met een warmtepomp. „Warmtepompen zijn wel geschikt om in te zetten bij vloerverwarming in de stal, omdat zij het water tot 45 graden kunnen verwarmen. Maar voor ruimteverwarming is dat te weinig. Met een biomassakachel kom je wel aan de 90 graden. Dat maakt zo’n systeem ook geschikt voor ruimteverwarming in de stal en in huis, en voor het verwarmen van het tapwater, wat minstens 70 graden moet zijn”, aldus Pijnenburg.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Susan Rexwinkel
Bron: DLV Advies