Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
ForFarmers logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over ForFarmers
  • Contact
ForFarmersVoedingZeug & Zo: welke factoren hebben invloed op het werpproces?

Zeug & Zo: welke factoren hebben invloed op het werpproces?

Na een draagtijd van 115 dagen is het voor de zeug zover, het werpen staat voor de deur! ‘Een goede start is het halve werk!’ Het is voor de zeug, haar biggen én voor jou als varkenshouder belangrijk dat het werpproces soepel verloopt. De energiehuishouding van de zeug speelt hierin een grote rol. Werpen duurt gemiddeld 3-5 uur. Is de zeug wat onrustig? Dan kan het weleens langer duren en dat verhoogt het risico op doodgeboren biggen. Zorg daarom voor een rustige omgeving en help de zeug waar mogelijk.

Wat zijn de voordelen van een vlot werpproces?

Het totaalaantal geboren biggen neemt de laatste jaren toe. Daarmee duurt ook het geboorteproces langer. Uit Agroscoop, het managementsysteem van ForFarmers, blijkt de relatie tussen het aantal geboren biggen en het aantal doodgeboren biggen (zie grafiek hiernaast). Bij het toenemen van het aantal geboren biggen wordt het dus nóg belangrijker dat het geboorteproces vlot verloopt. Ook de uitval voor het spenen is lager bij een vlot geboorteproces, de biggen worden sneller geboren worden en de zeugen blijven fitter.

Benieuwd wat wordt verstaan onder een vlot geboorteproces? Lees meer over de lengte van het geboorteproces en de tijd tussen de biggen in ons artikel over geboorte en biest.

Klik hier voor een opsomming van de voordelen van een vlot werpproces.

Welke factoren hebben invloed op het werpproces van de zeug?

In het artikel over dracht heb je kunnen lezen dat het belangrijk is om al tijdens het begin van de dracht een conditiebeoordeling uit te voeren. Als er overmatig conditieverlies was bij de vorige lactatie en onvoldoende herstel tijdens de dracht kan dit zorgen voor een tegenvallend resultaat. Tijdens de dracht kan gestuurd worden op de verhouding lysine/EW, zodat de zeug met een goed energieniveau en voldoende spekdikte begint aan het werpen en de lactatie.

Het is goed om te weten welke factoren invloed hebben op het werpproces, zodat hier waar mogelijk ook op gestuurd kan worden.

Benieuwd welke factoren invloed hebben op het werpproces van de zeug? Klik hier.

Wat is de invloed van voer en water op het werpen van de zeug?

Uit onderzoek blijkt dat een hogere energievoorziening van de zeug vlak voor werpen leidt tot een sneller geboorteproces. Zorg ervoor dat de zeug kort voor werpen nog voer opgenomen heeft. Robbert Jacobs, technisch specialist zeugen, vertelt op onze website over de juiste voersamenstelling, het voerniveau en de wateropname.

Wat is belangrijk bij de overgang van biest naar melkproductie?

Tijdens het laatste deel van de dracht gaat de zeug biest ontwikkelen. Zodra het werpproces nadert heeft de zeug gemiddeld 3 kg biest. Gedurende het werpproces loopt de biestkwaliteit terug. De toegenomen worpgroottes en het hierdoor langer duren van het werpproces vragen om een goede aanpak rondom werpen. Hierdoor worden ook de laatst geboren biggen voorzien van voldoende goede kwaliteit biest. Klik hier voor tips van onze specialist bij de overgang van biest naar melkproductie.

Lees meer over wat biest is en het stimuleren van de biestproductie in ons artikel over geboorte en biest. Of bekijk de FFlog van biggenspecialist Frank Haanschoten over biestmanagement.

Vraag nu een biest-score voor jouw biggen aan

Klik op onderstaande button om een biest-score aan te vragen:

Vraag biest-score aan
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
ForFarmers is een internationaal opererende voeronderneming die complete voeroplossingen biedt voor de (biologische) veehouderij. ForFarmers zet zich in “For the Future of Farming”. Voor de continuïteit van het boerenbedrijf en voor een financieel gezonde agrarische sector die nog vele generaties een duurzame rol zal spelen in de maatschappij.
Lees verder
Nieuws en kennis
  • Biggen
  • Zeugen
  • Vleesvarkens
  • Zelf mengen
Tools
  • Argoscoop
  • Karkasanalyse
Agenda
  • Agenda items
Contact
  • Lees de Voertaal
  • Contactformulier
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top