Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenDe Groene Weg zoekt Duitse varkenshouders die willen omschakelen naar biologisch

De Groene Weg zoekt Duitse varkenshouders die willen omschakelen naar biologisch

De tot Vion behorende biologisch vleesorganisatie ‘De Groene Weg’ zoekt Duitse varkenshouders die willen omschakelen naar een biologische bedrijfsvoering. Naar Nederlands voorbeeld wil ze ook in Duitsland een biologische vleesketen opbouwen om zo beter te kunnen inspelen op de sterk groeiende vraag naar biologisch vlees bij onze Oosterburen.

Afgelopen jaar steeg de vraag naar biologisch varkens-, rund- en pluimveevlees in de Duitse detailhandel met 55,5 procent tot 49.049 ton. Daarmee wordt een marktaandeel van 2,9 procent bereikt. In het segment varkensvlees steeg de verkoop in 2020 ten opzichte van 2019 met 48,9 procent tot 11.534 ton. Biologisch varkensvlees heeft daarmee bij onze Oosterburen een marktaandeel van twee procent bereikt. Echter het aanbod van biologische dieren van Duitse bedrijven is te weinig om aan de stijgende vraag te kunnen voldoen. Duitsland importeert daarom aanzienlijke hoeveelheden biologisch vlees uit Nederland en Denemarken.

Oproep

Een belangrijke schakel in deze import vormt Vion dochter ‘De Groene Weg’. Dit bedrijf is een van de grootste producenten van biologisch vlees in Europa. Om aan stijgende vraag te kunnen voldoen roept De Groene Weg, via de digitaal gehouden Biofach vakbeurs, Duitse boeren op om over te stappen op een biologische bedrijfsvoering.

Gemeenschappelijk doel

Tegenover het Duitse vakblad ‘Fleischwirtschaft’ stelt Allard Bakker, CEO van De Groene Weg: „Onze nauwe samenwerking met de beste biologische boeren in Nederland heeft een gemeenschappelijk doel: Een goed leven voor het dier, een eerlijke prijs voor de boer, de productie van uitstekend vlees, in de best mogelijke kwaliteit voor de klant.” In een vaste keten beleveren momenteel circa 110 Nederlandse varkenshouders het bedrijf met gemiddeld 2.300 biologische varkens per week.

Kennis delen

Op de middellange termijn wil De Groene Weg in Duitsland een met Nederland vergelijkbare keten opzetten. Daartoe zoekt ze nu Duitse varkenshouders die daarin willen participeren. Uit ervaringen in Nederland blijkt dat het gemiddeld twee tot drie jaar duurt voordat een gangbaar varkensbedrijf is omgeschakeld op een biologische bedrijfsvoering. Tegenover Fleischwirtschaft onderstreept Bakker: „Ik ken niet één varkenshouder voor wie de overstap naar een biologische manier van varkens houden economisch niet lonend is geweest.” Hij onderstreept verder dat De Groene Weg haar opgedane kennis met het omschakelen van een gangbare naar een biologische bedrijfsvoering met de geïnteresseerde Duitse boeren zal delen.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Ellen Meinen Agrio Archief

Bron: Fleischwirtschaft

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Themanummer Landbouw in transitie
Lees meer over de energietransitie, klimaatvriendelijk boeren, CO2-reductie, financierbaarheid en investeren in ons themanummer over Landbouw in transitie.
Cover Vakblad Pig Business › Editie 2022-02
Pig Business aanvragen
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top