Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktVion brengt 5,2 cent extra in rekening bij retail vanwege fors gestegen kosten

‘We moeten iets doen om de balans terug te krijgen’

Vion brengt 5,2 cent extra in rekening bij retail vanwege fors gestegen kosten

Vanwege de fors gestegen grondstof- en de explosief gestegen gasprijzen ziet Vion zich genoodzaakt 5,2 cent per kilo extra in rekening te brengen aan haar afnemers, lees de supermarkten. „We hebben dit vrijdag 11 maart aan onze klanten laten weten. Op maandag 14 maart is de prijsstijging ingegaan”, vertelt woordvoerder Nancy Aschman van Vion.

Rectificatie 15-3 16.00 uur: in het artikel stond 5,2 procent in de eerste alinea. Dit moest cent zijn en is inmiddels aangepast.


Al het verse varkens- en rundvlees van Vion is vanaf 14 maart 5,2 cent duurder geworden voor supermarkten in Nederland, Duitsland en België. Vion geeft daarbij aan dat het lastig is om verder te kijken. „We weten niet hoeveel de gas- en grondstofprijzen nog gaan stijgen en hoelang het duurt”, aldus Aschman. „De markt is zeer volatiel.”

In gesprek blijven

„We zullen iets moeten om weer een balans in de markt te krijgen”, vervolgt Aschman. „Maar hoeveel en hoe lang de crisis duurt weten we op dit moment niet. We zullen dan ook met klanten in gesprek blijven om te zien hoe we weer rust in de markt krijgen, want daar is uiteindelijk iedereen bij gebaat."

Aschman wil niet ingaan op maatregelen die de Duitse slachterij Tönnies heeft aangekondigd. Dit concern stuurde eind vorige week een noodbrief naar haar afnemers. Tönnies wees op de overmacht die haar ertoe heeft gedwongen alle energiecontracten te ontbinden. Daarnaast zag de Duitse slachterij zich genoodzaakt te vragen om aanpassing van contracten voor alle vleessoorten om haar toekomst veilig te stellen.

De slachterijwereld houdt de ontwikkelingen bij Tönnies nauwlettend in de gaten. „Omdat Tönnies een grote speler op de markt is maakt dat een eventuele soortgelijke discussie in ons land wel makkelijker", zegt een slachter die graag anoniem wil blijven.

Ondernemers bepalen

Woordvoer Dé van de Riet is helder in zijn reactie namens COV. „Wij zien natuurlijk ook de enorme druk op de prijzen die van onderaf ontstaat door de gestegen grondstof- en gasprijzen. Maar wij doen geen uitspraken over prijzen. Daar gaan de ondernemers over die bij ons zijn aangesloten. Wij zouden daaruit vanuit de wet op de mededinging niet eens iets over mógen zeggen. Maar dat die gestegen grondstof- en gasprijzen hun weerslag zullen hebben op de vleesprijzen is duidelijk. Daarbij zit er natuurlijk wel een buffer tussen de producenten- en consumentenprijzen. Alleen al door de vele schakels in de verwerkingsketen. Daarbij proberen supermarkten vlees uiteindelijk voor de consument wel zo goed mogelijk betaalbaar te houden. Vlees is nog een van de weinige producten waarmee ze zich nog kunnen onderscheiden ten opzichte van andere supermarkten.”

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Melkvee.nl logo
Alles over de melkveehouderij, economische ontwikkelingen, beleidsonderwerpen, huisvesting, mechanisatie, voeding, gezondheid, voeding en fokkerij op Melkvee.nl
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top