Column: Weinig beweging op de varkensmarkt met wellicht pas een plusje in augustus

De varkensmarkt zit op slot en er is weinig beweging in te krijgen. Niet in Nederland, maar ook niet in Duitsland. Daarmee moeten we het de eerste weken mee doen. Tenminste, zo lijkt het. Het aantal slachtingen ligt in Nederland rond de 300.000 varkens met een slachtgewicht van net onder de 99 kilo. Dat is voor deze tijd van het jaar vrij normaal en verandert nog maar weinig. Vakantietijd en alles loopt zijn gangetje. Dat is ook in de vleeshandel zo. De onderdelen veranderen weinig in prijs en dus gebeurt er helemaal niks. Moeten we hier blij mee zijn? Na de pogingen om te verlagen vorige week van de Duitse slachterijen misschien wel, maar als je naar Zuid-Europa kijkt toch zeker niet. De Boerenvarkensprijs houdt in deze zomerse periode haar prijs onveranderd op 1,91 euro.
De drie grootste Duitse slachterijen houden met hun ‘haussepreis’ voet bij stuk op 1,75 euro
In Duitsland is de markt iets complexer. De drie grootste slachterijen houden met hun ‘haussepreis’ voet bij stuk op 1,75 euro en de ISN houdt haar notering onveranderd op 1, 85 euro en op deze laatste prijs worden toch heel veel varkens geslacht. Vorige week was er de ‘angst ‘ dat er een compromis werd gezocht op 1,80 euro, maar de ISN vond dit nergens voor nodig. Mede omdat het aanbod alsmaar dalende is en zij de supermarkten niet aan extra winst willen helpen over de rug van de varkenshouder. Het aanbod in Duitsland blijft dalen en zat afgelopen week al op 734.000 varkens met een onveranderd slachtgewicht. Dus met de ‘haussepreis’ konden grote slachterijen zichzelf wel eens gaan tegenkomen, omdat zij het zijn die nu minder varkens slachten.
Wie weet het hoelang dit nog gaat duren, mag het zeggen. Mijn gevoel zegt echter dat de ISN uiteindelijk zal gaan winnen, omdat de marge weer terug is van de notering op 1,85 tot 1,90 euro waar het vorige week nog 1,75 tot 1,85 euro was. Met andere woorden: Voor 1,75 euro worden niet veel maar weinig varkens verkocht. Op Teleporc werden geen varkens verhandeld. Op geen enkele partij werd geboden, maar op marktplaats van deze Teleporc was wel weer handel. Vorige week was de prijs 1,81 euro en deze week een kleine plus van 2 centen naar 1,83 euro. En daarom denk ik dat de ISN de strijd gaat winnen. Voor de komende weken is een onveranderd het maximaal haalbare; al zijn er geluiden dat we vanaf half augustus een kleine plus mogen verwachten. Hoop doet leven, maar je kunt er niet van eten.
Frankrijk blijft stijgen met plus 16 centen in de laatste zes weken
Wat doet de rest van Europa? België en Denemarken blijven onveranderd. Frankrijk blijft stijgen. Deze week slechts 0,6 cent, maar wel plus 16 centen in de laatste zes weken. Spanje noteert een halve cent in de plus en Italië stijgt met 3,5 centen. Beide landen stijgen al ononderbroken vanaf week 21. Het kan dus wel en hiermee wil ik zeggen dat de Europese markt beter is dan ze ons willen doen laten geloven. Even omdat het zo leuk is en je kunt er alleen maar naar kijken: Amerika, dit jaar plus 1,50 euro ofwel van 1, 22 naar 2,74 euro. In China is de prijs weer op 3,24 euro. In 16 weken is er in dat land ook 1,50 euro bij gekomen. Ik blijf het maar zeggen: Een eerlijke margeverdeling is belangrijk. Overzee komt het vaak wel bij de varkenshouder terecht. In Nederland en ook in Duitsland zijn het steeds weer de grote jongens, lees supermarkten en vleeshandel, die de touwtjes steeds strakker in handen hebben en dus ook de grote winsten opstrijken.
Biggenmarkt loopt, maar er verandert weinig
Ook bij biggen blijft alles net zoals in de varkenshandel. Het loopt, maar er verandert weinig. De exportnoteringen zijn echter weer stabiel. Er is geen overschot aan biggen dus ook hier maken we een pas op de plaats. Boerenbiggenprijs blijft onveranderd 43 euro. Ook hier geldt dat er voor de komende weken weinig gaat veranderen. De prijs is er ook nog niet na om biggen te gaan opleggen; ook al gaat de voerprijs dalen en dat dit direct tot een goed resultaat leidt.