Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesSlachterijen moeten onafhankelijke dierenwelzijnsspecialist in dienst nemen

Slachterijen moeten onafhankelijke dierenwelzijnsspecialist in dienst nemen

Elke roodvleesslachterij die lid is van de Centrale Organisatie voor de Vleessector (COV) moet een contract sluiten met een onafhankelijke dierenwelzijnsspecialist. Dat meldt de COV in een persbericht.

De dierenwelzijnsspecialist kent het bedrijf, doet regelmatig een peer review van de borging van dierenwelzijn, helpt het bedrijf met het opstellen van verbeterpunten en maakt een jaarlijks verslag. Daarnaast worden alle medewerkers die in contact komen met levende dieren jaarlijks bijgeschoold. Hierbij wordt ook gebruik gemaakt van de camerabeelden van het bedrijf. De specifieke aanvullende afspraken over het borgen van het dierenwelzijn op slachterijen zijn onderdeel van de Gedragscode van de leden van de COV. Deze is op 7 april 2022 aan het Ministerie van Landbouw, Natuur- en Voedselkwaliteit (LNV) aangeboden. De COV en haar leden hebben deze maatregelen genomen voor een betere borging van het dierenwelzijn in de slachthuizen.

Arbeid

Daarnaast is er ook meer op de arbeid ingezet. In de zomer van 2021 zijn diverse gesprekken gevoerd met de toenmalige ministers van LNV en Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW), vakbonden en de Dierenbescherming over de positie van werknemers in de vleessector. Deze gesprekken hebben geleid tot een initiatief van de COV en haar leden onder het adagium 'Naar duurzame arbeid in de vleessector', dat onlangs is gepresenteerd.

De leden van de COV streven ernaar om zo veel mogelijk medewerkers die met levende dieren werken in eigen dienst te nemen. Nieuwe medewerkers voor een kritische productiefunctie in het slachterijdeel, zullen in eigen dienst worden genomen. Tenslotte wil de COV dat medewerkers die langer dan twee jaar op het bedrijf in een productiefunctie werkzaam zijn in eigen dienst worden genomen. Hierbij geldt wel de voorwaarde dat zij duurzaam in Nederland verblijven en in de directe omgeving eigen huisvesting hebben.

Bedrijven in de vleessector zullen erop toezien dat de uitzendbureaus en gespecialiseerde inleenbedrijven met wie zij samenwerken uitsluitend gebruik maken van gecertificeerde huisvesting volgens de normen van Stichting Normering Flexwonen.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Bron: COV

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top