Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidEnzymen in voer moeten varken gezonder en klimaatvriendelijker maken

Enzymen in voer moeten varken gezonder en klimaatvriendelijker maken

Foto ter illustratie
Foto ter illustratie
De Denen gaan een project starten waar door middel van microbiotica in het voer de methaanemissie van varkens gereduceerd worden. De microbiotica moeten de bacteriënflora (microbioom) in de darmen, dusdanig veranderen dat voer beter verteerd wordt. Tegelijkertijd wordt verwacht dat het concept de gezondheid van varkens zal verbeteren en zo de behoefte aan antibiotica en antimicrobiële stoffen in de varkensvleesproductie zal verminderen.

De klimaat- en dierenrechtenorganisaties wordt veelal met het vingertje gewezen naar zogenaamde desastreuze effecten op het klimaat van de veehouderij en dat dit een reden is om de veehouderij te reduceren of nog liever te ontmantelen. Echter, de klimaatvoetafdruk van landbouwhuisdieren wordt in Nederland steeds lager, dat het zelfs kan wedijveren met plantaardige producten op basis van verteerbaar eiwit.

Dit geldt vooral ook voor het varken. De mogelijkheden om de CO2- en methaanemissie te reduceren, zijn nog lang niet uitgeput, terwijl de klimaatvoetafdruk van Nederlands varkensvlees nu al in de buurt komt van tofu. Een van de mogelijkheden om de broeikasgassen te reduceren is via het voer. Vergeleken met runderen stoten varkens veel minder methaan per dier uit. Vanwege de aanzienlijke omvang van de varkenspopulatie in Denemarken en ook in Nederland is het echter ook belangrijk om de mogelijkheden te overwegen om de uitstoot van varkens te verminderen.

Micro-organismen maagdarmkanaal

In een nieuw onderzoeks- en innovatieproject op de Deense universiteit van Aarhus wordt een voedingsconcept ontwikkeld om de microbiota van de varkensdarm, de micro-organismen die in het maagdarmkanaal van varkens leven, te optimaliseren met als doel is om de gezondheid van varkens te verbeteren, de methaanuitstoot te verminderen en de groeiprestaties van varkens en daarmee de algehele productie-economie te verbeteren.

Danisco Animal Nutrition & Health en Aarhus University gaan het concept ontwikkelen, en de voorlopige resultaten blijken zo veelbelovend dat Innovation Fund Denmark besloot bijna 2 miljoen euro toe te kennen aan dit project.

Minder zogenoemde methanogenen

Het concept behelst in feite het gebruik van een specifiek enzym, dat aan het voer worden toegevoegd. Dit enzym zal bij varkens zogenaamde prebiotische stoffen vrijgeven in het maagdarmkanaal. Deze prebiotische stoffen zullen de ontwikkeling van een gewenste samenstelling van de darmmicrobiota verhogen met meer groeibevorderende gunstige bacteriën en minder zogenoemde methanogenen, micro-organismen die methaan produceren.

Minder methaan en antibiotica

De onderzoekers verwachten dat het nieuwe voerconcept de methaanemissies van de varkenshouderij zal verminderen. Hoeveel procent weten ze vooralsnog niet. Daarnaast moet het concept de groei en prestaties van de varkens verbeteren en de algemene gezondheidsstatus in de varkensstapel zal verhogen met minder antibiotica. Een hoge antibioticaconsumptie leidt tot resistentie bij de micro-organismen waarop de antibioticabehandeling is gericht. Antimicrobiële resistentie is een toenemend probleem en wordt beschouwd als een grote wereldwijde bedreiging voor de volksgezondheid.

Danisco Animal Nutrition & Health IS verantwoordelijk voor de ontwikkeling van het enzymconcept en de Universiteit van Aarhus zal de impact op de methaanemissies van varkens onderzoeken. Daarnaast zal de invloed van het enzym op de groeiprestaties, voerefficiëntie, darmgezondheid en immuunrespons van varkens worden onderzocht.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Ingrid Sweers

Bron: Universiteit Aarhus

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Thema
Dit artikel is onderdeel van het thema:

Ondernemerschap

Ondernemerschap is essentieel om als boer succesvol te blijven in uitdagende tijden. Hoe haal je het beste uit jezelf en je bedrijf? Denk aan het ontwikkelen van je persoonlijke leiderschap, slim omgaan met alternatieve financieringsmogelijkheden en meer.
25 augustus 2022 2 juni 2025
Themanummer Ondernemerschap
Lees meer over onderwerpen zoals onderhandelingsvaardigheden, ondernemersvrijheid, het verkrijgen van financiering in het themanummer over Ondernemerschap.
Cover Vakblad Pig Business › Editie 2022-07
Pig Business aanvragen
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top