Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenOnderzoek: Burger waardeert varkenssector en koopt meer goedkoper vlees

Onderzoek: Burger waardeert varkenssector en koopt meer goedkoper vlees

73 procent van de respondenten geeft aan dat er plek moet blijven voor de varkenssector in onze samenleving. Dat blijkt uit een nieuw opinieonderzoek waar 1.531 Nederlanders aan deelnamen. Een andere conclusie is dat de consument dit jaar sneller geneigd om goedkoper vlees te kopen.

Het opinie-onderzoek is uitgevoerd in opdracht van de Producenten Organisatie Varkenshouderij (POV) en werd op donderdag 1 september gepresenteerd bij de lancering van het project 'Nederland Vleesland'. Het onderzoek is een vervolg op het onderzoek dat vorig jaar al werd gedaan naar het imago van de varkenshouderij. In dit onderzoek werden daarnaast ook vragen gesteld over vleesvervangers. De vraagstelling is niet altijd heel neutraal. Zo worden de vragen met betrekking tot de varkenshouderij positief ingestoken, terwijl vragen over vleesvervangers met een negatievere toon gesteld worden.

In het kader van kennis over de varkenssector werden Nederlanders bijvoorbeeld gevraagd of ze wisten dat grote(re) moderne stallen bieden kansen voor milieu, dierenwelzijn, diergezondheid en landschap. Ook de vraag of ze wisten dat betere omstandigheden voor de varkens, zoals meer ruimte en uitloop, een minder goede score betekent voor het milieu, werd aan de deelnemers voorgelegd. Geconcludeerd kan worden dat diepgaandere bekendheid met aspecten uit de varkenssector niet groot is.

Vlees eten

Als het gaat over vleeseten, dan werd aan de deelnemers gevraagd hoeveel procent van de bevolking vlees vlees eet. Uit het gewogen gemiddelde van alle antwoorden komt 72 procent. Dit betekent dat Nederland denkt dat 72 procent van de bevolking vlees eet. Daarna werd gevraagd aan de deelnemers of ze zelf vlees eten. Daaruit blijkt dat 94 procent van de bevolking vlees eet en dat dus zes procent geen vlees eet. Tachtig procent van de respondenten had dit veel hoger of hoger ingeschat. De onderzoekers concluderen dus dat er een grote discrepantie is tussen het gecreërde beeld en de werkelijkheid ten aanzien van het aantal mensen dat vlees eet.

Goedkoop vlees populairder

Als de deelnemers dan in de winkel staan, dan blijkt dat de respondenten sneller voor goedkoper vlees kiezen. Varkensvlees met het Beter Leven-keurmerk door 44 procent van de respondenten wordt gekocht. Dit is wel tien procent minder dan, 2021 toent 52 procent aangaf voor Beter Leven te kiezen. Opvallend is dat dit jaar meer respondenten varkensvlees uit de reclame zijn gaan kopen. In totaal 42 procent. Vorig jaar was dit nog 32 procent. Verder kunnen dalingen worden geconstateerd bij de verkoop van scharrelvlees (van 21 naar 15 procent), biologisch vlees (van 19 naar 14 procent), varkensvlees met een keurmerk (van 17 naar 11 procent).

Vlees mag niet duurder gemaakt worden

Daarop volgend mag vlees ook niet duurder gemaakt worden. 55 procent van de respondenten geeft aan dat de overheid varkensvlees niet duurder mag maken via accijns (belasting) om ons minder varkensvlees te laten eten. Dit was in 2021 42 procent. Van 21 procent van de respondenten mag het varkensvlees wel duurder gemaakt worden via accijns. De respondenten die varkensvlees met een Beter Leven Keurmerk kopen doen dit vooral omdat het welzijnsvriendelijk is (49 procent) en duurzaam (45 procent). Varkensvlees in de reclame wordt vooral gekocht vanwege de prijs (94 procent).

Waardering voor sector

Als het gaat over de waardering, dan geeft 73 procent van de respondenten aan dat er plek moet blijven voor de varkenssector/varkenshouder in onze samenleving. Een stijging van 3 procentpunten ten opzichte van 2021. 7 procent is hierop tegen en 20 procent is neutraal. De onderzoekers concluderen dat de stille steun voor de sector zo zichtbaar wordt en dat Nederland achter de varkenssector staat.

Lees hier het hele onderzoek

Onderzoeksmethode

Voor dit onderzoek is een doorsnee van de Nederlandse bevolking benaderd met een een balans ten aanzien van leeftijd, opleiding en geslacht. Deze doelgroep is benaderd met een algemeen onderzoek over de varkenssector in Nederland. In de vragenlijst werden aan de deelnemers gevraagd wat ze wisten over de varkenssector en vleesvervangers. Ook werden vragen gesteld over het eten van varkensvlees, de prijs die in de winkel wordt betaald, de milieu-impact en of ze de sector waarderen. De uitkomsten van sommige stellingen werden ook vergeleken met het onderzoek uit 2021.

Foto van Bas Lageschaar
Tekst: Bas Lageschaar

Bas Lageschaar groeide op tussen de weilanden in de Achterhoek. Daardoor had hij altijd al belangstelling voor de agrarische sector. Voor Agrio zit hij in de redactie politiek en beleid. Bas volgt het laatste (regionale) nieuws op de voet en schrijft voor de regionale websites en verschillende printuitgaven.

Beeld: Reinout Burgers

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top