Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesVarkensvlees vertegenwoordigt slechts 0,65 procent totale voedselverspilling

Varkensvlees vertegenwoordigt slechts 0,65 procent totale voedselverspilling

Vers en bevroren varkensvlees vertegenwoordigt nauwelijks 0,65 procent van het aandeel van voedselverspilling. Daarmee heeft varkensvlees het laagste aandeel van voedselverspilling in het voedselsysteem. Althans in het Spaanse voedselsysteem, zo blijkt uit gegevens van het Spaanse ministerie van Landbouw opgesteld door de varkenshouderij-organisatie Interporc.

Dit verkondigde Interporc op de internationale dag van bewustwording van voedselverlies en –verspilling. Varkensvlees en verwerkt varkensvlees behoren tot de producten met het laagste weggooipercentage in Spaanse huishoudens. Dit is volgens Interporc vooral te danken aan de veelzijdigheid en de snelheid van bereiding, waardoor varkensvlees in meerdere recepten kan worden gebruikt en ingezet. In feite wordt elke onderdeel van het varken van het haar tot aan de botten en huid volledig gebruikt en verwerkt in talloze producten.

Efficiënt consumptiebeleid

Het voorkomen en verminderen van voedselverspilling is belangrijk voor de consument vanuit financiële motieven, maar vooral ook in de strijd tegen klimaatverandering. Minder voedselverspilling betekent minderuitstoot van broeikasgassen. Interporc hoopt dat door het bevorderen van een efficiënt consumptiebeleid en verspreiden van recepten waarmee productresten kunnen worden gebruikt in andere smakelijke en gezonde maaltijden.

Volgens de Spaanse varkenshouderij-organisatie is het voorkomen van voedselverspilling onderdeel van de talrijke sectorale initiatieven en acties die gericht zijn op de verbetering van het milieu op het gebied van productie, industriële verwerking en afzet. Het resultaat is dat de vervuilende effecten van de Spaanse sector in de afgelopen jaren sterk zijn verminderd.

Jaarlijkse vermindering milieu-effecten

Interporc gaat zelfs nog een stapje verder in de bewering dat er maar weinig agrovoedingssectoren die zoveel inspanningen leveren en zoveel vooruitgang hebben geboekt bij de bescherming van het milieu als de Spaanse varkenssector, die zijn broeikasgasemissies en waterverbruik jaar na jaar vermindert. Dit dankzij de integratie van innovaties en voortdurende verbeteringen in de activiteit van alle actoren van de sectorale voedselketen, en dankzij het weinige afval dat van hun producten wordt geproduceerd.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: PXhere

Bron: Interporc

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top