Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktDuitsers vrezen teloorgang varkenshouderij

Duitsers vrezen teloorgang varkenshouderij

Varkenshouders en slagerijen ervaren dat buiten de landbouw- en vleesindustrie niemand in Duitsland inziet dat varkensvlees schaars wordt.
Varkenshouders en slagerijen ervaren dat buiten de landbouw- en vleesindustrie niemand in Duitsland inziet dat varkensvlees schaars wordt. Beeld: Guus Queisen
Binnen de Zuid-Duitse varkenshouders en slagers heerst een duidelijke onrust. Ze ervaren dat buiten de landbouw- en vleesindustrie niemand wil inzien dat het varkensvlees schaars gaat worden. In tien jaar tijd is het aantal varkenshouders in dit deel van Duitsland met 45 procent gedaald. De ministers van Landbouw willen de teloorgang een halt toeroepen.

Op basis van de actuele marktsituatie ervaart het Duitse publiek dat er van een (dreigend) tekort aan varkensvlees geen sprake is. In elk geval geen situatie van een vlees tekort. Ondanks dat op de Duitse slachtvee- en vleesmarkten het aanbod van slachtrijpe dieren zich op een aanzienlijk lager niveau bevindt dan in voorgaande jaren, is de aangeboden hoeveelheid nog steeds voldoende om aan de vraag te voldoen. Als gevolg hiervan daalde ook de VEZG-notering van vleesvarkens.

Deze ervaring over het aanbod strookt ook met berichten dat de consumptie van varkensvlees per hoofd van de Duitse bevolking met 1,3 kilogram is gedaald tot gemiddeld 31,0 kilogram. Bovendien doet de hoge graad van zelfvoorziening in vlees van 118 procent, de Duitsers geloven dat het vleesaanbod voldoende is.

Noodklok

De vooruitzichten met betrekking tot een verdere afname van het aantal varkenshouders en zodoende een verdere daling van het vleesaanbod in de komende jaren is voor Müller-Fleisch uit Ulm aanleiding om de noodklok te luiden. Het familiebedrijf wijst op de structurele verandering in de varkenshouderij. Zo is in de afgelopen tien jaar het aantal varkensbedrijven in Baden-Württemberg en Nedersaksen met bijna 44 procent gedaald, in Beieren stopte in deze periode bijna 46 procent van de agrariërs met hun varkenstak en in Noordrijn-Westfalen met bijna 30 procent.

Te weinig biggen

Het Land Instituut Baden-Württemberg (LEL) zegt ervan overtuigd te zijn dat over enkele jaren de eigen biggenproductie van de deelstaat onvoldoende zal zijn om de regionale vleesvarkensbedrijven van biggen te kunnen voorzien. Daarmee komt ook de regionale varkensvleesproductie in het gedrang. De twee landbouwministers Peter Hauk van Baden-Württemberg en zijn Beierse collega Michaela Kaniber onderstreepten op het symposium van Müller-Fleisch in Ulm dat dit niet mag gebeuren. Zij stellen beiden dat ook in de toekomst voldoende varkensvlees uit Zuid-Duitsland beschikbaar dient te blijven.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Guus Queisen

Bron: Fleischwirtschaft

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top