Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsOndernemenMüller-Fleisch: binnen acht jaar CO2 neutraal varkensvlees

Müller-Fleisch: binnen acht jaar CO2 neutraal varkensvlees

De Zuid-Duitse Müller Groep wil, samen met alle ketenpartners en de politiek, binnen acht jaar een volledig duurzame/CO2-neutrale varkensvleesproductie in Zuid-Duitsland realiseren. Dit initiatief voor de deelstaten Beieren en Baden-Württemberg werd door de directie gepresenteerd tijdens haar symposium ‘De weg naar een duurzame, economische varkensvleesproductie in Zuid-Duitsland’

„Vóór 2030 willen we in Baden-Württemberg en Beieren beschikken over een geheel duurzame en CO2-neutrale productieketen voor varkensvlees. Van de biggenproducent tot de mester en van onze slachthuizen tot aan de toonbank van de winkel.” Dat stelt directeur Stefan Müller van Müller Fleisch. Een vooraanstaande familie slachterij. Zo slacht Müller Fleisch in haar slachthuizen in Ulm, Bayreuth en Ingolstadt jaarlijks in totaal circa 1 miljoen varkens. De jaaromzet bedraagt circa 500 miljoen euro. Deze omzet wordt gerealiseerd met 1.000 medewerkers.

Korte wegen

Het bedrijf zet al langer in op het realiseren van korte wegen tussen varkenshouder en consument. Ze garandeert dat de varkens en de biggen opgroeien op Zuid-Duitse bedrijven. Daarnaast is Müller Fleisch acht jaar gestart met een diergezondheidsbonus. Via deze weg is de gezondheid van de dieren in de stallen verbeterd en zorgt dit voor een lager antibioticagebruik.

Impuls voor varkenshouders

Volgens Stefan Müller is het duurzame/CO2-neutrale streven niet alleen bedoeld om het binnenlands varkensvlees een positief imago te geven en haar toegang tot de markt veilig te stellen. „Dit is vooral bedoeld om duidelijke positieve impulsen te geven aan de varkenshouders die in de afgelopen jaren en ook nu nog de gevolgen van corona, AVP en de actuele forse kostenstijgingen duidelijk ervaren.”

Steun overheid

Het initiatief kan rekenen op steun van de Duitse overheid, stellen minister Hauk en staatssecretaris Michaela Kaniber. Kaniber: „Het gezamenlijk oppakken binnen gehele keten voor de ontwikkeling van een toekomstig concept dat voor alle partijen aanvaardbaar is, is wat ons betreft de juiste weg. Daarom dat dit initiatief op onze volledige steun kan rekenen.”

Marktpositie

Door haar vooraanstaande marktpositie in Zuid-Duitsland acht de Müller Groep zich verplicht óók op het gebied van duurzame productie en toeleveringsketens een pionier te zijn. Binnen de door de Müller Groep geïnitieerde duurzaamheidsstrategie is ook plaats ingeruimd voor de akkerbouwers. Zij kunnen eiwitrijke gewassen telen en hun akkers voorzien van bewerkte mest afkomstig van de nabijgelegen varkensbedrijven. Zo wordt een betere beschikbaarheid van voedingsstoffen en humusvorming gerealiseerd.

Geen soja

Binnen het concept dienen de varkenshouders af te zien van het gebruik van import-soja als bestanddeel in de diervoeders. Deze eiwitbron zal vervangen moeten worden door regionaal geteelde eiwithoudende gewassen en regionale dierlijke eiwitten. „We willen 100 procent regionaal voer via binnenlandse eiwitstrategieën", aldus Stefan Müller. Naast het voeraspect richt dit plan zich ook op bijvoorbeeld korte transportroutes en een moderne aanlevering en een diervriendelijke slacht, afgestemd op de nieuwste dierenwelzijnsaspecten. Verder gaat een dierenwelzijnsmanagementsysteem de borging van dierenwelzijnsrelevante processen doorontwikkelen.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Müller Gruppe

Bron: Müller Fleisch

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top