Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVoedingGroene Weg: 'Restanten biologische producten in plaats van veevoer van ver'

Groene Weg: 'Restanten biologische producten in plaats van veevoer van ver'

Een blik op het biologische varkensbedrijf van Joost van Alphen.
Een blik op het biologische varkensbedrijf van Joost van Alphen.
Een denktank van De Groene Weg is begin dit jaar aan de slag gegaan om de afhankelijkheid van veevoer-ingrediënten van ver weg te verkleinen. De denktank komt nu met een aantal aanbevelingen gericht op (biologische) varkenshouders en veevoerproducenten. Het beter benutten van reststromen uit de biologische voedingsindustrie is een prima alteratief.

Door de oorlog in Oekraïne, en de mede daardoor enorm gestegen prijzen van grondstoffen en energie, is het vraagstuk van de afhankelijkheid van veevoer-ingrediënten van ver weg nog urgenter geworden, aldus De Groene Weg. De door haar opgezette denktank komt nu met een aantal aanbevelingen gericht op (biologische) varkenshouders en veevoerproducenten. In de vorm van zes praktijkvoorbeelden deelt de producent van biologisch vlees met eigen slagerijen deze aanbevelingen op haar website.

Concrete adviezen

De denktank van de Groene Weg, met daarin experts vanuit verschillende disciplines, is aan de slag gegaan met verschillende scenario’s. „Randvoorwaarde hierbij was dat alternatieven tenminste uit Europa dienen te komen en bij voorkeur niet concurreren met ingrediënten voor humane consumptie. De focus lag met name op eiwitrijke ingrediënten”, aldus De Groene Weg. De denktank levert volgens De Groene Weg naar eigen zeggen concrete adviezen. „Het is uiteindelijk aan de veevoerproducenten en de varkenshouders zelf om hier actief mee aan de slag te gaan. In totaal heeft de denktank negen scenario’s uitgewerkt, die deels op korte en grotendeels op langere termijn realiseerbaar zijn.” Zes van deze scenario’s zijn nu, in de vorm van praktijkvoorbeelden van aangesloten varkenshouders, te vinden op de website van De Groene Weg.

Biologische producten

Het beter benutten van reststromen uit de biologische voedingsindustrie is een van de meest opvallende uitkomsten van de denktank. „Denk aan restproducten uit de biologische broodproductie, maar ook producten als bierbostel, zuivelresten en tarwezetmeel”, aldus De Groene Weg. „Allemaal geschikte producten om als voer voor de alles-etende varkens in te zetten.”

Kleinere reststromen

Joost van Alphen (lid van de denktank) zet al in op het werken met reststromen. Van Alphen: “80 procent van het voer voor de dieren bestaat op ons bedrijf uit biologische reststromen.” Hij ziet een verschil tussen de grote, economisch interessante reststromen die door de mengvoerindustrie worden opgepakt en de kleinere stromen. “Juist die kleine stromen zijn interessant voor biologische varkenshouders. Denk aan de reststromen van de kleine groenteverwerker of zelfkazende biologische melkveehouder. Die stromen zijn te klein voor volle vrachtwagens en gaan daarom juist vaak verloren. Maar ze zijn perfect voor de boer om de hoek.” Van Alphen legt de vinger daarbij direct op een zere plek: „Ze moeten elkaar wel weten te vinden.”

Sluiten kringloop

Allard Bakker, directeur De Groene Weg: „Het varken is natuurlijk een geweldig dier, juist omdat het direct kan bijdragen aan het sluiten van de kringloop. Door biologische reststromen in te zetten als veevoer voor onze biologische varkens, zorgen we er niet alleen voor dat we de beschikbaarheid van biologisch veevoer veilig stellen. We zorgen ook voor een duurzame oplossing door verspilling beter te benutten en daarmee de kringloop te sluiten.”

Foto van Erik Kruisselbrink
Tekst: Erik Kruisselbrink

Is als freelance vakbladredacteur van vele markten thuis.

Beeld: Susan Rexwinkel

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Ekoland.nl logo
Alles over de biologische sector, bodem, bemesting, plantgezondheid, markt, wet- & regelgeving, teelt en dierhouderij op Ekoland.nl met video en foto reportages.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top