Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesDuitse slachtvarkens nagenoeg altijd geschikt voor humane consumptie

Duitse slachtvarkens nagenoeg altijd geschikt voor humane consumptie

Volgens recente gegevens van het Duitse Federaal Bureau voor de Statistiek over de officiële vleeskeuring waren bijna alle vleesvarkens die in de eerste helft van 2022 in Duitsland werden geslacht, geschikt voor menselijke consumptie. Net als vorig jaar bedroeg het aandeel dieren dat ongeschikt is voor menselijke consumptie slechts 0,2 procent.

Uit gegevens van het Federaal Bureau voor de Statistiek (Destatis) waren volgens de officiële vleeskeuring in de eerste helft van 2022 van de 23,16 miljoen geslachte varkens slechts ongeveer 54.240 dieren of 0,23 procent ongeschikt voor consumptie en ongeschikt verklaard voor menselijke consumptie door de autoriteiten.

De meest voorkomende reden voor afkeuringsoorzaken met bijna 18.000 gevallen, waren abcessen in het weefsel. Daarna volgden zogenaamde organoleptische afwijkingen in de geur, consistentie of kleur van het vlees. Bij ongeveer 6.900 varkens leidde problemen tijdens het slachten tot verlies van geschiktheid voor menselijke consumptie. Het afkeuringspercentage was hoger bij geslachte vleesvarkens van buitenlandse herkomst met 0,48 procent. Uit welke landen deze vleesvarkens komen, vermeldt Destatis niet; ook niet de redenen van afkeuring bij deze dieren.

Nederland lager afkeuringspercentage

​Een afkeuringspercentage van 0,23 procent is weinig, maar Nederland doet het wat dat betreft beter dan de Duitsers. De NVWA houdt sinds 2019 het aantal afkeuringen op de grote slachterijen bij via een speciaal systeem. Daaruit blijkt dat, ongeacht het hogere aantal meldingen bij de POV in de zomer, het aantal levende afkeuringen over het hele jaar erg laag is. In 2020 werden 13.181.204 (ruim dertien miljoen) vleesvarkens bij elf slachterijlocaties in ons land aangeboden. Van de aangeboden dieren werden in 2020 1.183 vleesvarkens afgekeurd wat neerkomt op een gemiddelde van 0,009 procent over het hele jaar.

Zeugen en biggen

In juli werden over het hele jaar gezien de meeste varkens afgekeurd wat op het hogere aantal meldingen bij de POV kan duiden. Bij de slachtzeugen/beren lag dit percentage hoger. In totaal werden vorig jaar 168.591 slachtzeugen/beren aangeboden bij vier slachterijen in Nederland. 378 slachtzeugen/beren werden afgekeurd wat neerkomt op 0,22 procent gemiddeld over heel 2020. Het aantal afgekeurde gespeende biggen wordt pas vanaf november 2020 bijgehouden. In november en december 2020 werden 40.004 biggen aangeboden bij twee slachterijen in Nederland. Daarvan werden er 319 afgekeurd ofwel gemiddeld 0,79 procent over twee maanden.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: iStock

Bron: Destatis

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top