Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
AgruniekRijnvallei logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over AgruniekRijnvallei
  • Contact
AgruniekRijnvalleiVoedingVoederconversie vleesvarkens: de moeite waard?

Voederconversie vleesvarkens: de moeite waard?

De hoge voerprijzen vereisen een nog scherpere sturing op de voederconversie van vleesvarkens. Door aan de juiste knoppen te draaien kunt u hier zelf invloed op hebben.
Spijsvertering varken

Hoe werkt de vertering van een vleesvarken ook alweer?

Er zijn 3 soorten verteringen bij een varken: mechanisch (kauwen), enzymatisch (sappen) en microbieel (fermenteren). De volgende organen zijn betrokken bij de vertering:

  • MAAG: als de maag gevuld is wordt er maagzuur geproduceerd. Hierdoor daalt de pH in de maag (2-4). Bij deze lage pH ontstaat pepsine. Pepsine is cruciaal voor de eiwitvertering en kan later niet worden gecompenseerd.
  • TWAALFVINGERIGE DARM: de pH gaat omhoog door natriumbicarbonaat geproduceerd door de alvleesklier. Gal zorgt ervoor dat vet oplost in de waterige substantie van de voedselbrij. Hierdoor verloopt de vetvertering veel beter.
  • DUNNE DARM: in de dunne darm wordt de voedselbrij gekneed. De eerste opname van aminozuren, glucose en vetzuren start voorin.
  • DIKKE DARM: hier wordt water aan de darm onttrokken. De mest wordt ingedikt. Bepaalde vitaminen (niet vet oplosbaar) en mineralen verlaten het varken. Het zetmeel wordt gefermenteerd en omgezet naar vetzuren. Deze vetzuren worden door de darm opgenomen.

Ongebalanceerde vertering geeft hogere voederconversie

Zoals u ziet is de vertering van een varken een dynamisch geheel. Wanneer één van de stappen niet goed verloopt, wordt het voer niet goed verteerd. Hierdoor hebben grampostieve bacterien (coli, streptokokken en clostridiu) kans om te groeien in de darm en ontstaan er ontstekingsreacties in de darm. Een hoge voederconversie en te smeuige mest zijn vaak signalen dat de vertering niet goed verloopt.

Hoe kunnen we de vertering van een vleesvarken positief beïnvloeden?

In de zoektocht naar producten/concepten die de VC van het varken verlagen zijn we een product tegengekomen die de vertering op twee vlakken ondersteunt:

  1. Anti-microbieel: grampositieve bacterien worden in de darm aangepakt (coli, streptokokken en clostridium).
  2. Ontstekingsremmend: minder onstekingsreacties en een snellere genezing. Hierdoor zien we een efficiëntere voederbenutting.

AR Voerbooster is een additief en kan op verzoek worden toegevoegd aan de brok. Het effect van AR Voerbooster is het grootst wanneer het in alle voeders voor de vleesvarkens wordt toegepast, van startvoer tot eindvoer.

In de praktijk: 6% lagere voederconversie

Meerdere praktijkproeven laten zien dat de voederconversie met zo’n 6% verlaagd wordt met de AR Voerbooster. Dit geeft naast lagere voerkosten een reducering van stikstof. Je hebt immers minder voer nodig voor hetzelfde voertraject.

Resultaten uit de praktijk

Borgen/geltenBorgen/geltenBeren/geltenBeren/gelten
Zonder AR VoerboosterMet AR VoerboosterZonder AR VoerboosterMet AR Voerbooster
Groei/dier/dag780836946969
Voeropname/dier/dag EW2,392,42,212,09
Voederconversie EW3,052,892,422,26
Voederconversie kg2,812,682,162,02
Gecorrigeerd 25-117 kg

ROI van AR Voerbooster

De return of investment van AR Voerbooster is 3. Dat wil zeggen dat als de AR Voerbooster € 2 extra kost, u € 6 terugverdient door een betere voederconversie.

Meer weten of vragen?

Heeft u vragen of wilt u een passend advies dan kunt u terecht bij Eelco van de Hoef. Ook kunt u uw gegevens achterlaten via het contactformulier.

  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

Gerelateerde artikelen:

Slim sturen op darmgezondheid voor maximale benutting groeipotentie vleesvarkens
Voederconversie: belangrijkste kengetal voor de toekomst?

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Bedrijfsprofiel
Wij zijn AR (AgruniekRijnvallei): een actieve land- en tuinbouwcoöperatie met veehouders, akkerbouwers en fruittelers als leden. Onze ambitie? Het ondersteunen van agrarische ondernemers met hun uitdagingen van vandaag de dag en met hun plannen voor later. We beloven ze daarbij niet alleen resultaat, maar maken onze beloftes ook waar. Dit doen we met behulp van praktische adviezen en een breed scala aan doordachte oplossingen. Wij ontwikkelen en produceren niet alleen kwalitatief hoogwaardig Zuiver Voer, maar staan u als veehouder ook graag bij met doordachte adviezen.
Assortiment
  • Biggen
  • Zeugen
  • Vleesvarkens
  • Zuiver Voer
  • Biologisch
Producten
  • CCM
Contact
Neem vrijblijvend contact met ons op
  • 0317-499510

    voer@argroep.nl

  • Eelco van de Hoef

    Eelco van de Hoef

    Innovatie en productmanager varkensvoeders

    06-50235373

    e.vandehoef@argroep.nl

  • Britt Engelsman

    Britt Engelsman

    Specialist varkens biologisch

    06-12836120

    b.engelsman@argroep.nl

  • Rob Schurink

    Rob Schurink

    Nutrionist varkens

    06-10060211

    r.schurink@argroep.nl

Meer contact
Social Media
  • Twitter
  • Facebook
  • Instagram
  • YouTube
  • LinkedIn
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top