Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsVleesAgrifrim ontwikkelt concepten gericht op het verlagen van de voetafdruk

Agrifrim ontwikkelt concepten gericht op het verlagen van de voetafdruk

Agrifirm en Vallei-varken presenteren deze maand het allereerste klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees op de Nederlandse markt. Het is verkrijgbaar via de maaltijdboxen van Marley Spoon. Dit ketenconcept draagt het keurmerk 'Climate Neutral Certified’. Agrifirm ontwikkelt concepten die bijdragen aan het verlagen van de voetafdruk van de voedselproductie.

Gezamenlijk de schouders zetten onder het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees van Vallei varken is volgens Dick Hordijk, CEO van Agrifirm, een logische stap voor zijn bedrijf Agrifirm. Hij verwijst daarbij naar het streven van Agrifirm om te komen tot een verantwoorde voedselketen voor toekomstige generaties. In dat kader ontwikkelt Agrifirm concepten die bijdragen aan het verlagen van de voetafdruk van onze voedselproductie. „We zoeken daarbij naar samenwerkingen in de keten en een eerlijk verdienmodel voor boeren en telers. Consumenten vragen om duurzaam, lokaal en transparant eten. Dit vlees uit het ketenconcept, dat samen met Vallei Varken en Marley Spoon is ontwikkeld, is daar een goed voorbeeld van.”

Vallei Varken is een samenwerkingsverband tussen een varkenshouder, slachterij en retail. Het unieke van Vallei Varken is, dat de varkenshouders met hun afnemers een vaste afzet hebben afgesproken tegen een vaste kwaliteit en prijs. Dit biedt een hoge mate van stabiliteit van het productieproces. Daarbij ligt de focus op vlees dat welzijns- en milieuvriendelijk is geproduceerd. Varkens houden op een wijze die recht doet aan het varken, de mens, het klimaat en de toekomst van de gezinsbedrijven. Gerald Deetman uit Putten, Nico uit Dalfsen en Frank uit Nijverdal zijn de drie varkenshouders die hierin participeren. Frank levert op een leeftijd van circa 10 weken de biggen aan Gerard en Nico.

Pionieren

Ook Gerald Deetman, initiatiefnemer van Vallei Varken, is blij met de samenwerking: „Samen met Agrifirm zetten we met dit nieuwe concept een belangrijke stap om onze CO2-voetafdruk verder te verkleinen. Het is echt pionieren in onze sector, maar we doen dat niet alleen. We bundelen onze krachten en worden bijgestaan door betrouwbare partijen. Dat we nu samen het eerste varkensvlees op de markt brengen met het keurmerk ‘Climate Neutral Certified’, daar zijn we dan ook best trots op.”

Initiatief

Het initiatief voor dit ketenconcept is genomen door Agrifirm: er zijn geschikte partners gezocht, de certificering is gerealiseerd en er is nieuw varkensvoer ontwikkeld waarbij maximaal gebruik gemaakt wordt van reststromen zoals broodmeel. Ook het gebruik van lokale grondstoffen, waaronder graan, draagt bij aan de emissiereductie. Het voer bevat geen soja- of palmproducten en is vrij van ontbossing. Verder gebruiken de deelnemende boeren van Vallei Varken groene energie van zonnepanelen en wordt vanaf 2023 een centrale mestvergisting ingezet. De overgebleven CO2-uitstoot wordt gecompenseerd door de investering in een Verified Carbon Standard (VCS) klimaatproject: Methaanvergisting en Energieopwekking in Nederland.

Eisen

Het varkensvlees van dit ketenconcept voldoet aan de eisen van het Climate Neutral Certification-programma van Climate Neutral Group (CNG). Het CNG-keurmerk maakt zichtbaar dat de betrokken ondernemers inzicht hebben gekregen in de CO2-uitstoot tijdens het gehele productieproces. Van de teelt van grondstoffen tot en met het moment dat het vlees in het distributiecentrum van de retail ligt. Binnen dit programma moet ieder jaar een verplichte reductiedoelstelling behaald worden. Belangrijk onderdeel van het Climate Neutral Certified-programma is een doelgericht plan om de ecologische voetafdruk van dit concept te reduceren. De drie varkenshouders hebben een doelgericht verplicht reductieplan voor de komende jaren om elk jaar de uitstoot te reduceren. Een duidelijk plan om uiterlijk in 2030 de voetafdruk te verkleinen met 25 procent ten opzichte van 2018.

De introductie van het klimaatneutraal gecertificeerde varkensvlees is een eerste stap. Komende maanden werkt Agrifirm samen met ketenpartners aan de mogelijkheden om dit concept verder uit te breiden.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Susan Rexwinkel Agrio archief

Bron: Agrifirm

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Vee-en-Gewas.nl logo
Landbouwnieuws uit Gelderland en Overijssel over agrarische bedrijfsontwikkeling, geurhinder, mestverwerking, ammoniak, fijnstof, bouwblok, waterschap, landinrichting, melkvee, varkens, pluimvee, akkerbouw, kalveren, geiten, zandgrond.
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top