Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsDiergezondheidDierenwelzijnOnderzoek innovaties om welzijn vleeskuikens en vleesvarkens bij slacht te meten

Onderzoek innovaties om welzijn vleeskuikens en vleesvarkens bij slacht te meten

Onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht en het onderzoeksinstituut voor Landbouw, Visserij en Voeding (ILVO) in Vlaanderen hebben bijna acht miljoen euro van de Europese Unie ontvangen om in samenwerking met het bedrijfsleven innovatieve meetapparatuur te ontwikkelen om het welzijn van vleeskuikens en vleesvarkens te bewaken bij het in- en uitladen, vervoeren en slachten van de dieren.

Het project ‘Animal Welfare Indicators at the SlaughterHouse’ (aWISH) is per 1 november 2022 gestart en heeft een looptijd van vier jaar. De coördinatie ligt bij het IVLO en er doen totaal 24 partners mee uit dertien Europese landen. Het onderzoek wordt uitgevoerd bij zes regionale productieketens voor kippen en varkens in Frankrijk, Polen, Spanje, Nederland, Oostenrijk en Servië.

Individuele aandacht

Het project richt zich om verschillende redenen op vleeskuikens en mestvarkens. Beide sectoren zijn zeer belangrijke economische segmenten van de EU- en de wereldvoedselproductie. Maar ze hebben ook te maken met grote aantallen dieren, die individuele aandacht vereisen om hun welzijn te verbeteren. Vleeskuikens en vleesvarkens zijn de landbouwhuisdieren waarover de EU-burgers zich de meeste zorgen maken. Bovendien is de monitoring van het dierenwelzijn op het bedrijf voor deze diersoorten moeilijk en tijdrovend.

Ambitieus project

„Dit is een ambitieus project om het welzijn van kippen en varkens te verbeteren”, zegt Bas Rodenburg externe link, hoogleraar Dierenwelzijn aan de Universiteit Utrecht en coördinator van het onderdeel Monitoren en verbeteren van dierenwelzijn binnen het project. „We plaatsen onze geautomatiseerde methoden op een centrale plaats, namelijk in de slachterij. Daar kunnen we het welzijn van de dieren tijdens het in- en uitladen, transport en slachten het beste in de gaten houden, en ook de koppeling maken met welzijn op de boerderij”, zegt Rodenburg. “We starten met deze twee soorten landbouwhuisdieren, maar willen de kennis en technologieën ook beschikbaar maken voor andere diersoorten die vlees produceren, zoals runderen, kalkoenen of eenden.”

Van boer tot bord

De onderzoekers maken ook een catalogus met indicatoren voor dierenwelzijn en negen gidsen met succesvolle voorbeelden om de belangrijkste welzijnskwesties te verbeteren. Ook onderzoeken ze de sociaaleconomische en milieueffecten van strategieën om het dierenwelzijn te verbeteren. Daarbij kijken zij ook naar de behoeften, percepties en belemmeringen van alle betrokkenen – van boer tot bor

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Beeld: Susan Rexwinkel

Bronnen: Universiteit Utrecht, ILVO

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top