Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
Emissiereductie logo
  • Home
EmissiereductieMarktAH varkens- en pluimveehouders moeten CO2 uitstoot fors reduceren

AH varkens- en pluimveehouders moeten CO2 uitstoot fors reduceren

Varkens- en pluimveehouders die participeren in het Albert Heijn (AH) ketenproject ‘Beter voor Natuur & Boer’ dienen hun CO2-uitstoot aanzienlijk te reduceren. Volgens AH is dit mogelijk door de dieren bijvoorbeeld duurzamer voer te verstrekken. In de varkensketen is het veevoer verantwoordelijk voor 50 procent van de totale uitstoot en bij kippenvlees zelfs 77 procent. Dit stelt AH op basis van berekeningen. Voor AH aanleiding het gebruik van circulair voer en ontbossingsvrije soja te stimuleren.

Albert Heijn is met ruim 1.100 agrariërs en tuinders langdurige samenwerkingen aangegaan binnen haar versprogramma’s ‘Beter voor Natuur & Boer’. Binnen deze programma’s worden volgens AH transparante langlopende afspraken over klimaat, duurzaamheid, dierenwelzijn en een gezond verdienvermogen gemaakt. In deze programma’s is een verdere CO2-reductie uitdrukkelijk meegenomen. In dat kader scherpt AH haar ambitie voor de reductie van de CO2-uitstoot in de keten aan van 15 naar 45 procent in 2030, ten opzichte van 2018.

Veehouders moeten mee

Ook de leveranciers moeten in de AH-ambities meegaan. Zo ook de veehouders die vlees, eieren en zuivel leveren. Om nu inzichtelijk te krijgen wat de exacte uitstoot van broeikasgassen in de kip- en varkensketen is, gingen AH en haar ketenpartners eind 2020 aan de slag met het berekenen daarvan. „Doordat we nu exact weten wat de CO2-impact voor kip- en varkensproducten is, kunnen we nog gerichter actie nemen om de CO2-uitstoot te verminderen. Bijvoorbeeld door verduurzaming van veevoer. Zo is in de varkensketen veevoer verantwoordelijk voor 50 procent van de totale uitstoot en bij kip zelfs voor 77 procent. Daarom stimuleren we het gebruik van circulair voer en ontbossingsvrije soja in onze ketens", zegt Marit van Egmond CEO van AH. Om verder inzicht te krijgen in andere ketens, is Albert Heijn ook bezig om exacte data te verzamelen van onder meer rund, zalm, eieren, vleesvervangers en groente en fruit.

Serieuze stap

„Het aanscherpen van onze ambitie om de CO2-uitstoot terug te dringen met 45 procent in 2030 in de hele keten met al onze (toe-)leveranciers is een serieuze stap. Wij willen onze beweging naar een leefbare aarde concreet invullen en ik ben ervan overtuigd dat als we samenwerken met alle leveranciers, onze ambitie stap voor stap haalbaar is," stelt Van Egmond.

Foto van Guus Queisen
Tekst: Guus Queisen

Opgegroeid op een gemengd agrarisch bedrijf op een typisch Zuid-Limburgse carréboerderij. Na een financieel/economische opleiding en diverse functies sinds 1985 in deeltijd en sinds 1996 fulltime op freelance basis actief in de landbouwjournalistiek. Volg kritisch alle ontwikkelingen die (in-)direct aan de agrarische sector gerelateerd zijn. Bij Agrio werkzaam voor zowel de papieren als de digitale uitgaven van: Stal en Akker, Pigbusiness, Melkvee en Akkerwijzer.

Beeld: Albert Heijn

Bron: Albert Heijn

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Meer soortgelijk nieuws lezen?
Sloot dit artikel goed aan bij jouw behoefte? Wellicht is/zijn de volgende site(s) dan ook interressant voor jou:
Pluimveeweb.nl logo
Alles over de Pluimveehouderij, economie, beleid, huisvesting, mechanisatie, lucht, water licht, voeding, gezondheid, fijnstof, legpluimvee, vleeskuikens, ouderdieren, broederij en fokkerij op Pluimveeweb.nl
Kennisevenement
Het Praktijkcentrum Emissiereductie Veehouderij (PEV) organiseerde in samenwerking met mediabedrijf Agrio op 28 februari a.s. in Barneveld een groot kennisevent over emissiereductie in de de pluimvee-, varkens-, vleeskalveren- en melkgeitensector. Met een stevig inhoudelijk programma werd iedereen geïnformeerd over de nieuwste ontwikkelingen en actuele stand van zaken betreffende onderzoek, innovaties en beleid vertaald naar de praktijk. Op de infomarkt toonden van bedrijven en organisaties die zich bezighouden met emissiereductie in de veehouderij de laatste stand van zaken.
Organisatie
logo
logo
Partners
Agrivaknet logo
Sponsoren
Veko Ventilatie logo
Smits Agro logo
Serutech logo
Animal Life Plus logo
Vencomatic logo
VanWestreenen logo
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top