Pigbusiness.nl logo

  • Menu
  • Nieuws
    • Home
    • Markt

      Subcategorieën

      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid

      Subcategorieën

      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding

      Subcategorieën

      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen

      Subcategorieën

      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij

      Subcategorieën

      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting

      Subcategorieën

      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest

      Subcategorieën

      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees

      Subcategorieën

      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
    • Sterke Erven
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
    • Sterke Erven
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
  • Sterke Erven
  • Sterke Erven
NieuwsMarktThünen Instituut: ‘Duitse varkenshouders zwaar getroffen’

Thünen Instituut: ‘Duitse varkenshouders zwaar getroffen’

De productie, consumptie en export van varkensvlees, rundvlees en gevogelte hebben zich de afgelopen jaren in Duitsland heel anders ontwikkeld. Terwijl de varkensproductie ernstige verliezen leed, ontwikkelde de pluimvee- en rundvleesproductie zich juist positief. Dat blijkt uit de bijgewerkte profielen over veeteelt van het Thünen Instituut. De cijfers en gegevens van het Thünen Instituut zijn volgens de Duitse varkenshouders alarmerend.

Er is een enorme exitgolf in de Duitse varkenshouderij aan de gang. Om dit af te remmen hebben biggenproducenten en varkenshouders volgens varkensproducentenvereniging ISN eindelijk weer goede prijzen nodig. Maar je hebt ook perspectief nodig en niet altijd nieuwe regels. ISN is van mening dat de Federaal minister van Landbouw Cem Özdemir zich eindelijk bewust moet zijn van zijn verantwoordelijkheid dat de enorme golf stoppers in de varkenshouderij in gelijke mate schadelijk is voor dierenwelzijn, klimaat, zelfvoorziening en duurzaamheid. De productie zal namelijk naar elders verplaatsen in landen met minder strenge regels.

Catastrofale marktsituatie

Het Duitse overheidsonderzoekcentrum Thünen Instituut (TI) in Braunschweig stelt dat de productie van pluimveevlees zich in de afgelopen jaren goed heeft ontwikkeld, terwijl de rundvleesproductie jarenlang stagneerde en de varkensproductie sinds 2017 steeds meer werd beperkt. Volgens het instituut zijn de varkensvoorraden in Duitsland tussen mei 2020 en mei 2022 met meer dan 12 procent gedaald als gevolg van de catastrofale marktsituatie.

Belangrijke oorzaken zijn de Afrikaanse varkenspest (AVP), de coronapandemie, de gestegen energie- en voerkosten, het tekort aan arbeidskrachten en veranderde consumptiegewoonten. Een andere complicatie was het gebrek aan zekerheid voor boeren, vooral met betrekking tot toekomstig dierenwelzijns- en milieubeleid.

Sterkste daling productie varkensvlees

De onderzoekers van Braunschweig schatten de totale vleesproductie in Duitsland voor 2021 op bijna 8,23 miljoen ton inclusief slachtafval en vleesbijproducten, wat overeenkomt met een daling van ongeveer 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Varkensvlees bleef met 4,97 miljoen ton het grootste deel uitmaken, gevolgd door gevogelte en rundvlees.

Duitsland is een netto-exporteur van vlees, zij het met een lichte neerwaartse trend in de afgelopen drie jaar. Varkensvlees wordt vooral in het buitenland afgezet, ondanks de moeilijke situatie in deze sector. De export naar derde landen is echter aanzienlijk beperkt, zodat deze vleessoort nu bijna uitsluitend binnen de EU op de markt wordt gebracht.

Vleesconsumptie

Volgens het Thünen Instituut bedroeg de gemiddelde vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Duitsland in 2021 55 kilogram. De vleesconsumptie per hoofd van de bevolking wordt echter geschat op 82 kilogram, naast menselijke consumptie omvat dit ook petfood en industrieel gebruik. Beide bedragen zijn volgens de wetenschappers verder gedaald ten opzichte van 2020.

Foto van Reinout Burgers
Tekst: Reinout Burgers

Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.

Bronnen: Thünen Instituut, ISN

Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Praat mee
Pig Business is ook actief op verschillende social media. Volg ons, blijf altijd op de hoogte van het laatste nieuws en praat mee.
Facebook Twitter LinkedIn
Nieuwsbrief
Ontvang drie keer per week gratis het belangrijkste varkenshouderijnieuws in jouw mailbox. Meld je aan voor de nieuwsbrief van Pigbusiness.nl en bevestig je aanmelding via de toegestuurde mail.
Wij wijzen je op het privacy statement van Agrio Uitgeverij B.V.

Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top