Thünen Instituut: ‘Duitse varkenshouders zwaar getroffen’

Er is een enorme exitgolf in de Duitse varkenshouderij aan de gang. Om dit af te remmen hebben biggenproducenten en varkenshouders volgens varkensproducentenvereniging ISN eindelijk weer goede prijzen nodig. Maar je hebt ook perspectief nodig en niet altijd nieuwe regels. ISN is van mening dat de Federaal minister van Landbouw Cem Özdemir zich eindelijk bewust moet zijn van zijn verantwoordelijkheid dat de enorme golf stoppers in de varkenshouderij in gelijke mate schadelijk is voor dierenwelzijn, klimaat, zelfvoorziening en duurzaamheid. De productie zal namelijk naar elders verplaatsen in landen met minder strenge regels.
Catastrofale marktsituatie
Het Duitse overheidsonderzoekcentrum Thünen Instituut (TI) in Braunschweig stelt dat de productie van pluimveevlees zich in de afgelopen jaren goed heeft ontwikkeld, terwijl de rundvleesproductie jarenlang stagneerde en de varkensproductie sinds 2017 steeds meer werd beperkt. Volgens het instituut zijn de varkensvoorraden in Duitsland tussen mei 2020 en mei 2022 met meer dan 12 procent gedaald als gevolg van de catastrofale marktsituatie.
Belangrijke oorzaken zijn de Afrikaanse varkenspest (AVP), de coronapandemie, de gestegen energie- en voerkosten, het tekort aan arbeidskrachten en veranderde consumptiegewoonten. Een andere complicatie was het gebrek aan zekerheid voor boeren, vooral met betrekking tot toekomstig dierenwelzijns- en milieubeleid.
Sterkste daling productie varkensvlees
De onderzoekers van Braunschweig schatten de totale vleesproductie in Duitsland voor 2021 op bijna 8,23 miljoen ton inclusief slachtafval en vleesbijproducten, wat overeenkomt met een daling van ongeveer 3 procent ten opzichte van het voorgaande jaar. Varkensvlees bleef met 4,97 miljoen ton het grootste deel uitmaken, gevolgd door gevogelte en rundvlees.
Duitsland is een netto-exporteur van vlees, zij het met een lichte neerwaartse trend in de afgelopen drie jaar. Varkensvlees wordt vooral in het buitenland afgezet, ondanks de moeilijke situatie in deze sector. De export naar derde landen is echter aanzienlijk beperkt, zodat deze vleessoort nu bijna uitsluitend binnen de EU op de markt wordt gebracht.
Vleesconsumptie
Volgens het Thünen Instituut bedroeg de gemiddelde vleesconsumptie per hoofd van de bevolking in Duitsland in 2021 55 kilogram. De vleesconsumptie per hoofd van de bevolking wordt echter geschat op 82 kilogram, naast menselijke consumptie omvat dit ook petfood en industrieel gebruik. Beide bedragen zijn volgens de wetenschappers verder gedaald ten opzichte van 2020.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Bronnen: Thünen Instituut, ISN