Jaaroverzicht januari 2022: 31.500 kleine Poolse boeren gestopt met varkenstak

1 - 31.500 kleine Poolse boeren gestopt met varkenstak
De crisis in de varkenshouderij laat ook in Polen zijn sporen achter. In 2021 besloten 31.500 agrariërs (ruim 30 procent) een streep te zetten door hun varkenstak. Volgens de Poolse vereniging van varkenshouders (Polpig) zijn in 2021 in totaal 31.500 bedrijven, ruim 30 procent van alle geregistreerde varkenshouders, gestopt. In de meeste gevallen betreft boeren met slechts enkele varkens. De daling bij de grotere bedrijven bleef beperkt. Het aantal zeugen daalt dit jaar waarschijnlijk tot onder de 700.000.
2 - Wereldvoedselorganisatie waarschuwt: ‘Vleesvervangers niet altijd gezond’
Of het nu om gezondheidsredenen of bezorgdheid over het milieu is, er wordt vanuit een aantal politieke partijen en NGO’s in Europa druk op de consument uitgeoefend om minder of geen vlees eten. Maar een nieuwe factsheet van de Europese afdeling van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, genaamd ‘Plantaardige diëten en hun impact op de gezondheid, duurzaamheid en het milieu’ wijst erop dat sommige plantaardige vlees- en zuivelvervangers misschien niet beter zijn voor de gezondheid van mensen.
3 - Tuinieren net zo ‘gevaarlijk’ als varkenshouden?
Uit recent onderzoek blijkt dat niet het varken en de varkenshouderij de oorzaak zijn van de antibioticaresistente MRSA-bacterie, maar de doodgewone huis-tuin-en-keukenegel met Latijnse naam Erinaceus europaeus. De Meticilline-resistentie bij Staphylococcus aureus is namelijk niet ontstaan door het antibioticagebruik, maar blijkt al eeuwen op de huid van egels te zitten. Tuinieren zou weleens net zo ‘gevaarlijk’ kunnen zijn als het houden van varkens. Aanraken van de egels leidt echter zelden tot besmetting en tuinieren is gewoon veilig. Maar dat geldt ook voor varkenshouder, want het RIVM geeft aan dat MRSA, ook in de varkenshouderij, onder controle lijkt in Nederland.
4 - Het wordt even spannend welke koers de varkensprijs gaat varen
De varkensprijs begint dit jaar even wat anders dan gehoopt, althans in het buitenland. In Nederland staat de prijs nog overeind al denk ik dat dit niet van harte ging. Het aanbod is meer dan voldoende. Dat is wel duidelijk en het wegwerken van dit overschot gaat nog niet vanzelf. Personeelskrapte is vaak de hoofdoorzaak. Corona laat zich hier natuurlijk ook nog steeds gelden en dan is het niet gemakkelijk om de slachtcapaciteit op de gewenste snelheid te houden.