Jaaroverzicht februari 2022: Varkenshouder vecht nieuwbouw 94 woningen aan bij Raad van State

1- Duitse slachterijen verhogen met dubbele cijfers
De grote Duitse slachterijen hebben deze week de vleesvarkensprijs met twaalf cent verhoogd. De noteringen van Tönnies en Vion Duitsland gaan van 1,20 naar 1,32 euro (excl. BTW). Ook de Nederlandse slachthuizen doen er een schepje bovenop en plussen mee. De Duitse Vereinigungsprijs gaf vorige week al een voorzet door met vijf cent te stijgen naar 1,25 euro. De noteringen van de grote Duitse slachterijen bleven toen op de plek staan. Tönnies gaf aan totaal 'verrast' te zijn door de actie van VEZG.
2 - Varkenshouder vecht nieuwbouw 94 woningen aan bij Raad van State
De Raad van State beslist over ongeveer zes weken of de gemeente Cranendonck door kan met de ontwikkeling van Neerlanden II aan de noordkant van Maarheeze. Een varkenshouder die aan de Sterkselseweg zit vocht maandag 21 februari in Den Haag tegen het bestemmingsplan waarin de bouw van 94 woningen is vastgelegd.
3 - Extra coronasteun voor boeren, interessant voor varkenshouders
Boeren die door coronamaatregelen de vaste kosten niet meer kunnen betalen kunnen hiervoor nu een extra steun aanvragen. Die steun heet ongedekte vaste kosten land- en tuinbouw (OVK) en is aan te vragen als de boer al de maximale Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) heeft aangevraagd.
4 - DLV-Advies: ‘Biomassakachel in vijf jaar terugverdiend’
Met de stijgende gasprijzen wordt het steeds aantrekkelijker om te investeren in een biomassakachel voor het verwarmen van varkens- en pluimveestallen. „Ongeacht of je houtpellets stookt of houtsnippers: in beide gevallen is de terugverdientijd vaak circa vijf jaar.” dat stelt Jan Pijnenburg, adviseur bij DLV Advies op hun website. Hij merkt dat er onder invloed van de hoge gasprijzen nu wel meer belangstelling komt voor biomassa-kachels.
5 - ‘Kiezen voor géén vaste voerleverancier levert tot 900 euro op’
Wijzig uit kostenoogpunt niet de basissamenstelling van het varkensvoer, maar kies voor géén vaste voerleverancier. Dat levert per bulkvracht tot 900 euro voordeel op, stellen onafhankelijke voeradviseurs. Al langere tijd worden varkenshouders geconfronteerd met aanhoudend hoge voerprijzen. Daar staan (zeer) lage opbrengstprijzen voor de biggen en slachtvarkens tegenover. Een varkenshouder beschikt over weinig knoppen om aan te draaien om een nog lagere kostprijs te realiseren. Het voer omvat circa 60 procent van de kostprijs. In 2021 waren de gemiddelde voerkosten 17 procent hoger dan in 2020.

Tekst: Reinout Burgers
Al bijna 25 jaar volg en schrijf ik als journalist onder meer over de varkenshouderij en pluimveehouderij. Twee uiterst boeiende en dynamische sectoren met veel gepassioneerde ondernemers.
Beeld: Gemeente Cranendonck