Jaaroverzicht november 2022: Van Quote 500 naar varkensboer bedonderd

1 - Van Quote 500 naar varkensboer bedonderd
Vandaag heb ik met grote verwondering gekeken naar de nieuwe uitgave van de Quote 500. Zoals we allemaal weten, worden de miljonairs met naam en toenaam genoemd. Ook is te zien hoe sommigen opnieuw stijgen in de lijst. Wat gaat het toch slecht in de vleeshandel en bij de retail en veevoerbedrijven. 'We maken geen winst', is altijd het antwoord als je met ze in gesprek probeert te komen om een beter verdienmodel voor de boeren te realiseren. De Quote 500 bewijst anders.
2 - Duitsers verwachten tekorten aan varkensvlees in 2023
Begin komend jaar ontstaan de eerste gaten in het aanbod aan Duits varkensvlees. Hiervoor waarschuwt de Duitse Vereniging van de Vleesindustrie (VDF). Ze voorspelt ook aanzienlijk stijgende prijzen als gevolg van een aanhoudend dalend aanbod. Dit doordat steeds meer varkenshouders stoppen. Momenteel worden in Duitsland 70.000 tot 80.000 varkens wekelijks minder geslacht dan in 2021.
3 - NVWA: ‘Wel echte inspecteurs op het erf’
Berichten op social media over het bezoek van mogelijke ‘NVWA-nepinspecteurs’ op boerenerven zijn niet correct. De NVWA zegt dat NVWA-inspecteurs daadwerkelijk de betrokken bedrijven hebben bezocht. De NVWA zegt geen aanwijzigingen te hebben dat er momenteel ‘nep-inspecteurs’ zouden rondlopen. Sinds begin deze week circuleren op social media berichten van agrariërs die stellen dat hun bedrijf bezoek heeft gehad van, in hun ogen, ’vermomde' NVWA-ers. Daarbij zouden ze melk- en mestmonsters hebben genomen.
4 - NVWA nagelt vieze restaurants aan schandpaal, slachthuizen niet
De Raad van State maakt over enkele weken bekend of landbouwminister Piet Adema alsnog de namen van de roodvleesslachthuizen openbaar moet maken waar tussen 2015 en 2017 door de NVWA ernstige misstanden werden aangetroffen. „Waarom komen horecabedrijven die het niet zo nauw nemen wel met hun naam op de website van de NVWA en is dat bij slachthuizen niet het geval’’, vroeg de Raad van State.
5 - Gigantische stijging transportkosten elektriciteit landbouw
Boeren worden geconfronteerd met een enorme kostenstijging per 2023. De transportkosten voor elektriciteit gaan fors stijgen. Voor bedrijven met een grootverbruikaansluiting is dit gemiddeld 52 procent. Dit betekent voor een kleine agrarisch ondernemer duizenden euro’s per jaar. LTO Noord maakt zich ernstig zorgen. „Boeren zijn al geconfronteerd met grote kostenstijgingen. Stroom en gas is fors duurder geworden. Ook nog eens hogere transportkosten is een extra harde klap. Het ACM moet de tariefstijging nog goedkeuren. We roepen de overheid op om deze kostenstijging tegen te houden”, zegt Nico Verduin, bestuurder bij LTO Noord.