Jaaroverzicht december 2022: 'Onteigenen vanwege stikstof juridisch onmogelijk'

1 - 'Onteigenen vanwege stikstof juridisch onmogelijk'
Na de stikstofplannen van het kabinet overheerst ontgoocheling. „Binnen een jaar drieduizend ‘zogenaamde’ piekbelasters opkopen, verplaatsen, laten extensiveren of innoveren, is onhaalbaar”, zegt voorzitter John Spithoven van Stichting Stikstofclaim. Waar veel veehouders vrezen voor onteigening, stelt hij hen gerust. „Onteigenen vanwege een te hoge stikstofuitstoot is juridisch onmogelijk. Om een veehouderij te kunnen onteigenen, moeten er andere beweegredenen zijn dan alleen stikstof.”
2 - Varkenshouder houdt vergunning en kan weer door
Roel Hakvoort en zijn vrouw streden zo’n elf jaar in diverse rechtszaken voor hun vleesvarkensbedrijf. Nu de Raad van State hen onlangs in het gelijk stelde, kunnen de buren nog wel over geurhinder spreken, maar de rechter sprak het laatste woord. Hakvoort kan de stress achter zich laten en zich weer focussen op de dieren.
3 - Inkomen zeugenhouders en gesloten bedrijven flink gedaald in 2022
2022 is een moeilijk jaar voor de varkenshouderij. Met name de zeugenhouders en gesloten varkensbedrijven hebben het lastig omdat de kosten harder stijgen dan de baten. Het inkomen voor zeugenhouders zakt naar 49.000 euro negatief. Voor vleesvarkenshouders was het daarentegen een beter jaar door de hogere opbrengstprijzen. Dat blijkt uit de jaarlijkse inkomensraming van Wageningen Economic Research.
4 - Vion: Forse kritiek varkensorganisaties op PIG aanpassingen
De POV en het Team Varkens van FDF plaatsen vraagtekens bij het deze week door Vion gepresenteerde aanpassing van haar prijsindexgarantie (PIG) systeem en een nabetaling van maximaal 1,5 cent „Er zit veel meer boerengeld in het mandje”, weet Theo Duteweerd van de POV. En het tegen een bonus van 1 cent aanzienlijk verminderen van de CO2-uitstoot. „Een sigaar uit eigen doos,” aldus Roy Nillesen van FDF.
5 - Varkens zijn gewild, prijs blijft het zelfde
De vraag naar varkens mocht je gerust goed noemen zo vlak voor de kerst en dat is een goed teken. Niet dat het iets met de prijs gaat doen, maar de vooruitzichten zijn gunstig. In week 50 werden er maar liefst 330.000 varkens geslacht en dat mag je fors noemen, maar met een gewicht van slechts 97,7 kilogram. Dat is 0,8 kilogram lager dan een week eerder en maar liefst 1,5 kilogram lager dan week 50 in 2021.