Belgische Boerenbond investeert twee miljoen euro voor stikstofoplossingen

De landbouwsector zal zijn stikstofuitstoot moeten verminderen. Daarom wil de Boerenbond, om de toekomst van deze bedrijven en de Vlaamse voedselproductie te garanderen, vandaag al inzetten op verschillende oplossingen die landbouwers helpen om hun emissies te verlagen. „Eerder stelde Boerenbond al een aantal oplossingen voor die boeren in staat stellen om op een haalbare manier hun stikstofdoelstellingen te halen”, vertelt Boerenbondvoorzitter Lode Ceyssens. „Dit plan van oplossingen speelt onder meer in op de demografische evolutie binnen de landbouwsector. Door op deze evolutie te sturen kan een stikstofvermindering van maar liefst 42 procent bereikt worden. En dat is zonder de bijkomende inspanningen gerekend van overblijvende bedrijven.”
Innovaties
Deze overblijvende bedrijven krijgen volgens de Boerenbond zo de kans om met verschillende vormen van innovatie (management-, stal- en voedersystemen) de verdere stikstofvermindering te verwezenlijken. „Enkele voorbeelden hiervan zijn bijvoorbeeld emissiearme stalvloeren, diervoeders die de uitstoot verminderen, genetica …”, zegt Ceyssens. „Maar in de toekomst zal nog meer nodig en mogelijk zijn door innovatie. Uit ons onderzoek blijkt echter dat het arsenaal van bijkomende oplossingen en technieken voor stikstofvermindering momenteel te beperkt is.”
Kansen voor innovatie
Vandaag krijgt de landbouwsector volgens de Boerenbond niet eens de kans om te vernieuwen omwille van verschillende redenen, zoals bijvoorbeeld het gebrek aan een proefstalregeling, een kader om nieuwe technieken en innovaties te erkennen, het ontbreken van correcte meetprotocollen voor deze emissies, en de kostprijs van het opnemen van dergelijke metingen. „Dit leidt ertoe dat technologiebedrijven terughoudend zijn om nieuwe innovaties verder te onderzoeken en te ontwikkelen”, zegt Ceyssens. „Het beleid moet hier zijn rol spelen en moet een wettelijk kader uitzetten dat bedrijven toelaat om verdere stappen te zetten in de ontwikkeling van innovaties.”
Financiering en mankracht
De Boerenbond wil een impuls geven aan deze innovaties door dergelijke technologiebedrijven te helpen met financiële en inhoudelijke ondersteuning. „Daarom maakt Boerenbond bijkomende financiering en mankracht vrij voor innovatiesteun aan technologische bedrijven binnen en buiten de landbouwsector”, aldus Ceyssens. „Het hiervoor vrijgemaakte bedrag bedraagt twee miljoen euro. „Belangrijke voorwaarden voor selectie zijn onder meer de financieel-technische haalbaarheid voor de landbouwer, een integraal duurzaam karakter, een daadwerkelijk reductiepotentieel, innovaties, en een brede toepasbaarheid binnen de Vlaamse landbouw.”
Tekst: Matthias Vanheerentals