Pigbusiness.nl logo
  • Nieuws
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf

  • Menu
Ceva logo
  • Home
  • Nieuws
  • Over Ceva
  • Contact
CevaDiergezondheidBiest, dé motor voor big overleving

Biest, dé motor voor big overleving

Na de geboorte moeten biggen zo snel mogelijk biest drinken bij hun eigen moeder
Na de geboorte moeten biggen zo snel mogelijk biest drinken bij hun eigen moeder
Opname van voldoende biest is van levensbelang voor pasgeboren biggen. Biest is niet alleen een energiebron, maar bevat ook afweerstoffen die biggen beschermen tegen ziekte en groeifactoren die de ontwikkeling van het maagdarmstelsel stimuleren. (1) De biestkwaliteit neemt snel af na de start van het geboorteproces. Zo is het gehalte aan afweerstoffen in de biest na zes uur gehalveerd. Daarom is het belangrijk dat biggen zo snel mogelijk na de geboorte biest drinken. (2,3)

Bron van energie

Pasgeboren biggen hebben veel energie nodig om de lichaamstemperatuur op peil te houden en voor fysieke activiteit zoals beweging, zogen en competitie voor een plaats aan de uier. De energiereserves van pasgeboren biggen zijn laag en moeten na de geboorte zo snel mogelijk aangevuld worden door biest te drinken. De big overleving is sterk afhankelijk van de biestopname tijdens de eerste levensuren. (3,4)

Bron van afweerstoffen

Omdat pasgeboren biggen zelf nog geen actief afweersysteem hebben, zijn ze tijdens de eerste levensdagen aangewezen op afweerstoffen die ze met de biest opnemen om zich te beschermen tegen ziekte. Biggen moeten voldoende biest drinken en deze biest moeten ze bovendien drinken bij hun eigen moeder. (5)

Zeugenvaccinatie is een goede strategie om de biestkwaliteit te verbeteren en om biggen te beschermen tegen ziekte tijdens de eerste levensweken, op voorwaarde dat elke big voldoende biest opneemt. (6)

Hoeveel biest heeft een big nodig?

Onderzoek toont aan dat de kans op sterfte significant hoger is bij biggen die minder dan 200 gram biest drinken. Een opname van minstens 200 g biest per big of 180 g biest per kg geboortegewicht lijkt noodzakelijk om de bigoverleving te maximaliseren. (4,7)

Als men naast de overleving ook rekening houdt met de prestaties van de biggen, dan blijkt een gemiddelde biestopname van ongeveer 250 g/big aanbevolen voor een goede gewichtstoename en om de productiecijfers in de eerste 6 levensweken te optimaliseren. (3,8)

Een zeug met 15 levend geboren biggen moet dus minimaal 3,75 kg biest produceren om ervoor te zorgen dat al haar biggen voldoende biest kunnen opnemen. (7,9) De hoeveelheid geproduceerde biest varieert sterk van zeug tot zeug. Gemiddeld produceert een zeug tussen de 3 en 4 kg biest, maar individuele producties variëren van 0,5 tot 8 kg. (10)

Hoe optimaliseer je de biestopname?

Zowel zeugfactoren als bigfactoren zijn van belang om de biestopname te optimaliseren. Zeugen moeten voldoende biest produceren die bovendien rijk is aan afweerstoffen en alle biggen (zowel eerst- als laatstgeboren en zowel grote als kleine biggen) moeten voldoende biest drinken. Enkele belangrijke aandachtspunten:

  1. Voorkom stress tijdens het werpen.
    Zorg voor rust in de kraamstal tijdens het werpen en breng zeugen een week voor het werpen naar de kraamstal. Dit laatste geeft zeugen de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving en voorkomt stress tijdens het werpen. (11)
  2. Verstrek een transitievoer rond het werpen.
    Het is raadzaam om zeugen rond het werpen een aangepast transitievoer te voederen. Dit vergemakkelijkt de overgang tussen het drachtvoer en het lactatievoer, voorkomt constipatie en verbetert de bigvitaliteit.
  3. Zorg ervoor dat de zeugen in goede conditie zijn.
    Zeugen die in optimale lichaamsconditie verkeren, zullen meer biest produceren dan zeugen die te vet of te mager zijn.
  4. Zorg voor een optimale hygiëne in de kraamstal.
    Een schone, gedesinfecteerde en droge kraamstal is cruciaal om de infectiedruk te verlagen.
  5. Beperk energieverliezen bij de biggen.
    Biggen moeten na de geboorte zo snel mogelijk opdrogen en warm gehouden worden. Strooi de biggennesten in met een drogend poeder en leg de biggen onder de warmtelamp. Hierdoor besparen de pasgeboren biggen energie en zullen ze meer biest drinken.
  6. Hou toezicht bij het werpen.
    Leg de biggen aan de uier en assisteer indien nodig bij het werpen.

Conclusie

Biggen die te weinig biest drinken zullen achterblijven en hebben meer kans om te sterven door ziekte of om te worden doorgelegen door de zeug. Een biestopname van 250 gram per big verhoogt de big overleving en verbetert de prestaties van de biggen.

Bronnen

  1. Hurley & Theil (2011). Nutrients. 3:442 – 474.
  2. Devillers, et al. (2011). Animal. 5: 1605 – 1612.
  3. Ferrari et al. (2014). Prev. Vet. Med. 114:259 – 266.
  4. Decaluwé, et al. (2014). 162:185 – 192.
  5. Bandrick et al. (2011). Vet. Rec. 168(4):100. doi: 10.1136/vr.c6163.
  6. Declerck et al. (2016). J Anim. Sci., 94:1633-1643.
  7. Hasan et al. (2019). Livestock Science, 227: 60 – 67.
  8. Vallet et al. (2015). J Anim. Sci. 93:2722 – 2729.
  9. Declerck et al. (2015). J Anim. Sci., 93: 1309-1317.
  10. De Smet & Decaluwé (2015). Management & Techniek, 4, 47-49.
  11. Papadopoulos et al. (2010). Vet J, 184: 167-171.
Deel dit artikel
Twitter
Facebook
LinkedIn
WhatsApp
E-mail
Samen werken aan een gezond varkensbedrijf
Ceva streeft er voortdurend naar om betere oplossingen te vinden voor dierziekten; waardoor de gezondheid, het welzijn en de productiviteit van de dieren worden verbeterd. Steeds meer is Ceva zich gaan richten op de preventieve diergeneeskunde, vooral met vaccins. In het kader van ziektepreventie is een goede diergeneeskundige bedrijfsbegeleiding zeer belangrijk. Daarom wil Ceva een totaalservice naar de dierenarts en varkenshouder aanbieden. Een sterke technische ondersteuning, de Biovac autovaccins en longonderzoek met het Ceva Long Programma maken deel uit van deze totaalservice.
Samen met de dierenarts probleemoplossend werken staat centraal.
Lees verder
Links
  • Lees hier de brochure over bloedarmoede en coccidiose
  • Ceva producten varken
  • Longonderzoek aan de slachtlijn: hoe gaat het in zijn werk?
Contactpersoon
  • Steven Van Colen

    Steven Van Colen

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +32 (0)493 09 71 50

    steven.van-colen@ceva.com

    • Stuur mij een bericht via Whatsapp
  • Bert Cornelis

    Bert Cornelis

    Veterinary Service Specialist Swine Nederland

    +31 (0)6-26 34 74 30

    bert.cornelis@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Joyce Schumans

    Joyce Schumans

    Veterinary Service Specialist Swine Benelux

    +31 (0)6-57 19 58 01

    joyce.schumans@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Eva De Jonghe

    Eva De Jonghe

    Veterinary Service Specialist Swine België

    +32 (0)476 83 05 56

    eva.de-jonghe@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Gert-Jan de Reus

    Gert-Jan de Reus

    Salesmanager Swine Benelux

    +31 (0)6-30 05 65 13

    gert-jan.de-reus@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Pierre Lesenne

    Pierre Lesenne

    Key Account Manager Swine België

    +32 (0)494 69 77 39

    pierre.lesenne@ceva.com

    • Stuur een bericht via Whatsapp
  • Bennaar Dirven

    Bennaar Dirven

    Territory Manager Pork Value Chain Benelux

    +31 (0)6 57 21 50 48

    bennaar.dirven@ceva.com

Meer contact
Markt
  • Varkensprijzen
  • Voerprijzen
  • Mestprijzen
Diergezondheid
  • Aandoeningen
  • Medicijnen
  • Hygiëne
  • Dierenwelzijn
Voeding
  • Droogvoer
  • Brijvoer
  • Water
Ondernemen
  • Belangenbehartiging
  • Buitenland
  • Politiek en beleid
  • Maatschappij
  • Financiën
  • Personeel
Fokkerij
  • Genetica
  • Productie
Huisvesting
  • Stalinrichting
  • Klimaat
  • Energie
  • Luchtwasser
Mest
  • Mestverwerking
  • Mestafzet
Vlees
  • Voedselveiligheid
  • Slachterij en verwerking
  • Retail en consument
Pigbusiness.nl © 2025 - Uitgave van Agrio Uitgeverij B.V. - RSS | Privacyverklaring | Disclaimer | Algemene voorwaarden | Adverteren | Abonneren | Contact redactie | Klantenservice | Cookie instellingen
  • Nieuws
    • Home
    • Markt
      • Varkensprijzen
      • Voerprijzen
      • Mestprijzen
    • Diergezondheid
      • Aandoeningen
      • Medicijnen
      • Hygiëne
      • Dierenwelzijn
    • Voeding
      • Droogvoer
      • Brijvoer
      • Water
    • Ondernemen
      • Belangenbehartiging
      • Buitenland
      • Politiek en beleid
      • Maatschappij
      • Financiën
      • Personeel
    • Fokkerij
      • Genetica
      • Productie
    • Huisvesting
      • Stalinrichting
      • Klimaat
      • Energie
      • Luchtwasser
    • Mest
      • Mestverwerking
      • Mestafzet
    • Vlees
      • Voedselveiligheid
      • Slachterij en verwerking
      • Retail en consument
  • Marktcijfers
  • Video & foto
  • Dossiers
  • Kennispartners
  • Vakblad
    • Jaargangen
    • Verschijningsdata
    • Abonneren
  • Top
  • Evenementen
  • Het LeerErf
Top